Home » Infecties » Meer oog voor besmettingsrisico’s
Hygiëne

Meer oog voor besmettingsrisico’s

Leerlingen gaan naar school, winkels openen hun deuren, mensen gaan af en toe weer naar werk. Nederland gaat langzaam weer een beetje open. Om het besmettingsrisico te minimaliseren, is er juist nu aandacht nodig voor infectiepreventie.

Corona heeft ons bewust gemaakt van het risico om besmet te worden met ziektekiemen. We zijn voorzichtiger geworden. We ontsmetten onze handen en dragen in sommige situaties een masker. Dat beschermt ons echter slechts ten dele. Vrijwel niemand realiseert zich dat juist nu we weer stapje voor stapje terugkeren naar onze oude manier van leven er extra risico’s zijn die de aandacht vragen.

Legionella

“Als een gebouw langere tijd niet is gebruikt, moet je alert zijn op mogelijke besmettingsrisico’s”, waarschuwt Fowad Soltani, salesmanager Nederland van Rentokil Initial. Legionella kan ontstaan onder invloed van drie factoren: stilstaand water, temperatuur en biofilm. Een monstername van het water kan een te hoge waarde aantonen. Is dat het geval, dan moeten gekwalificeerde bedrijven de waterleiding desinfecteren en spoelen waarna een tweede monstername duidelijk maakt of de leidingen weer binnen de norm zijn.

Handhygiëne en desinfectie

Dat regelmatig je handen wassen belangrijk is, weet vrijwel iedereen. Dat de manier van drogen net zo belangrijk is, is minder bekend. Een luchtdroger is, zeker in Coronatijd, verre van ideaal. Mogelijke ziektekiemen worden immers door de luchtstroom verspreid. Papieren handdoekjes zijn de beste oplossing. De derde stap is desinfectie van de handen. “Een goed desinfectiemiddel moet tenminste 70 procent alcohol bevatten”, stelt servicemanager Alphons Stevens. “Anders is het niet voldoende werkzaam om bijvoorbeeld het Coronavirus te kunnen vernietigen.”

Als een gebouw langere tijd niet is gebruikt, moet je alert zijn op mogelijke besmettingsrisico’s

Fowad Soltani

Contactloze dispensers

Of je nu naar de supermarkt, een kledingwinkel of je werk gaat, er staat overal bij de ingang een dispenser met desinfectiemiddel. Dat lijkt heel verantwoord maar dat is het in veel gevallen niet. De meeste dispensers moet je namelijk met je handen aanraken. “Juist op pompjes voor zeep en desinfectiemiddel zitten de meeste ziektekiemen”, weet Stevens. Contactloze dispensers zijn de enige hygiënisch verantwoorde oplossing.

Luchtkwaliteit

Naast de waterkwaliteit, de handhygiëne en desinfectiemaatregelen is er nog een vierde potentiële besmettingsbron: de lucht. “Stel je zit met acht mensen twee uur lang in een vergaderruimte. Als daarvan één besmet is, loop je 27% kans besmet te worden”, meldt Herman Vanheusden, general manager Benelux. Om besmet te worden, hoef je echt niet vlakbij elkaar te zitten of elkaar aan te raken. Gedurende langere tijd verblijven in dezelfde ruimte is al voldoende. Dat heeft te maken met het gebrek aan ventilatie en luchtreiniging. Een goed ventilatiesysteem, in deze situatie aangevuld met een mobiele luchtreinigingsinstallatie die ook virussen en bacteriën uit de lucht haalt en inactiveert, is essentieel om een veilige werkomgeving te realiseren.

Juist op pompjes voor zeep en desinfectiemiddel zitten de meeste ziektekiemen

Alphons Stevens

Expertise

Om hygiënisch verantwoord mensen te kunnen ontvangen, is kennis nodig. Je moet weten welke verantwoordelijkheden je hebt als werkgever, schoolleiding, winkeleigenaar of horecaondernemer. Een tweede vereiste is dat je weet hoe je aan die verantwoordelijkheden kunt voldoen. Daarvoor is expertise nodig op het gebied van oppervlaktehygiëne, waterhygiëne, luchthygiëne en handhygiëne. “Neem contact op met een bedrijf dat een totaaloplossing biedt en beschikt over de juiste certificeringen”, adviseert Soltani.

Next article