Home » Jouw Buik » Gebrek aan toiletmogelijkheden kan resulteren in onzekerheid en sociaal isolement
Jouw Buik

Gebrek aan toiletmogelijkheden kan resulteren in onzekerheid en sociaal isolement

Poep in je broek. Dat klinkt lollig maar het is een nachtmerrie voor iedereen die er mee te maken krijgt. Urineverlies kun je vaak nog discreet verbergen. Ontlasting niet, dat ruik je meteen.   

Het leidt vaak tot sociaal isolement”, zegt Tine van den Bos, voorzitter van de patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All. “Ongewenst ontlastingsverlies is heel moeilijk om verborgen te houden. Het kan op elk moment van de dag gebeuren, en dan wil je in de buurt van een toilet zijn. En vergeet niet de winderigheid, die ook tot gênante momenten kan leiden. Een dagje winkelen of wandelen is erg spannend als je niet weet of je snel naar een wc kan. En ook op je werk is het lastig, bijvoorbeeld als je midden in een vergadering dringend naar het toilet moet, of leraar in een klas vol pubers bent. Zo’n 100.000 mensen in Nederland hebben er last van, relatief meer vrouwen dan mannen, en vaak op latere leeftijd. We zien dat mensen het vaak moeilijk vinden om deze klachten met familie of dokter te bespreken.” 

“En dat is jammer, want er zijn gelukkig veel behandelmogelijkheden. Als patiëntenorganisatie proberen we de mannen, vrouwen en kinderen met deze klachten zo goed mogelijk te helpen. Op onze website vind je veel informatie over symptomen, oorzaken en behandelingen. Soms kun je zelf ook al wat doen. Een gezond gewicht, een ander voedingspatroon en een goede houding bij plassen en poepen kunnen helpen. Ook vind je op onze website oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Helpt dat allemaal niet, bezoek dan je huisarts. Die kan onder andere medicatie voorschrijven. En hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal.

Weliswaar pakt dat de oorzaak niet aan maar via een voorschrift van de huisarts wordt het wel vergoed door de verzekering. Helpt dat allemaal niet, dan zal de huisarts je afhankelijk van je klachten doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut, een gynaecoloog, een Maag-Lever-Darm (MLD)-arts of chirurg. Vanuit de specialist kom je trouwens ook vaak bij een continentieverpleegkundige terecht. Die kijkt naar het psychische en het praktische stuk, zoals je sociale leven en de hulpmiddelen die je kan gebruiken. Naar wie je ook gaat, het is belangrijk dat je samen met je behandelaar een weloverwogen keuze maakt: wat is voor mijn specifieke situatie de beste optie?” 

“Sommige mensen vinden het fijn om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en inmiddels al een behandeling voor deze klachten heeft ondergaan. Op de website van Bekkenbodem4all kun je daarom een hulplijn vinden waar ervaringsdeskundigen je via de telefoon of e-mail bij kunnen staan. In de Facebookgroep ‘darmverzakking en ontlastingsverlies’ kun je je verhaal kwijt bij lotgenoten die hun ervaringen delen. Vorig jaar hebben we een webinar georganiseerd over darmverzakkingen, één van de mogelijke oorzaken, en dat wordt nog steeds vaak teruggekeken. Laat je daarom niet uit het veld slaan, en zoek hulp bij onze patiëntenorganisatie of ga naar de huisarts!”  

Meer informatie

Voor meer informatie ga naar bekkenbodem4all.nl

Next article