Het helpt je spijsvertering, werkt samen met je afweersysteem en communiceert ook nog eens met je hersenen. Je darm-microbioom is onmisbaar voor een optimale gezondheid. Mark Bouwens van de Maag Lever Darm Stichting geeft tekst en uitleg.
Een darm microbioom, wat is dat? En hoe werkt het?
“In je darmen zitten biljoenen bacteriën. Samen met virussen, gisten en schimmels vormt dit je microbioom, voorheen ook wel darmflora genoemd. Dit is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering en zorgt voor een soepele ontlasting. Verder beïnvloedt het microbioom de conditie van de darmen en traint het je afweersysteem. Ook heeft het invloed op de hersenen. Je darmen en je brein staan namelijk in contact met elkaar. Het microbioom heeft dus invloed op hoe je je voelt.”
Wat is het verband tussen het darm microbioom en chronische aandoeningen?
“Er is zonder meer een correlatie met darmaandoeningen als de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa. Maar het microbioom zendt niet alleen signalen naar je darmen, maar heeft ook een interactie met andere functionele systemen in je lichaam én je afweersysteem. Daardoor heeft het al snel invloed op andere organen. Aandoeningen als diabetes, Parkinson, alzheimer, ADHD, autisme, en hart- en vaatziektes worden al in verband gebracht met het darmmicrobioom. Maar hoe dat precies zit en hoe je daarop kan anticiperen, daar is nog weinig over bekend.”
Je darmen en je brein hebben een connectie; je microbioom heeft invloed op hoe je voelt
Is daarom meer onderzoek zo belangrijk?
“Absoluut! Want is er een afwijking in je microbioom en krijg je daarom een chronische ziekte? Of veroorzaken verschillende ziektebeelden een minder of slecht functionerend darmmicrobioom? Het is belangrijk om dat te weten. En niet alleen vanwege de klinische kennis voor de medische wetenschap, maar zeker ook voor het individu. Zodat we het microbioom effectief kunnen inzetten om onze gezondheid te verbeteren.”
Hoe houd je je microbioom in je darmen op peil?
“Door te zorgen voor voldoende beweging, een goede nachtrust en genoeg ontspanning. De meest bepalende factor voor je darmgezondheid is echter vezelrijke voeding. Door groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten te eten, kunnen de bacteriën goed hun werk doen. Dat geldt ook andersom: met een ongezonde leefstijl en veel vette, zoete en bewerkte voeding voed je juist de ‘slechte’ bacteriën in je buik. Ook sterke pijnstillers, laxeermiddelen en antibiotica hebben vaak een negatieve invloed op je darmen.”
Wat wordt er momenteel gedaan om de kennis te vergroten rondom microbioom?
“Bij de Maag Lever Darm Stichting stimuleren en faciliteren we onderzoek naar het microbioom. Bovendien zijn we de ‘Listen to your gut’-campagne gestart. Zodat mensen beter luisteren naar hun lichaam en meer bewuster bezig zijn met hun darmen. Want het is essentieel om je te beseffen dat er een heel sterke relatie is tussen je spijsvertering en je algemene gezondheid. Kijk dan ook vaker achterom na het toiletbezoek en check aan de hand van een test hoe het gesteld staat met de werking van je darmen. Aan de vorm en frequentie van je ontlasting kun je meer inzicht krijgen in je darmwerking én je algemene gezondheid. En kun je daar ook beter naar handelen.”
Meer informatie
Wil jij meedoen aan een onderzoek om het effect te meten van voeding op je darmbacteriën? Klik hier!