Home » KNO » Gehoorschade: ‘permanent’ gemis van gesprekken
gehoorschade

Gehoorschade: ‘permanent’ gemis van gesprekken

Yvonne (56) is slechthorend en heeft tinnitus. In 2019 kregen 767.200 mensen de diagnose slechthorendheid. De gevolgen hiervan rijken verder dan enkel ongemak.  

Weet je wat de oorzaak is van je gehoorschade? 

“Mijn slechthorendheid is door erfelijkheid en geluidsschade ontstaan. Toen ik op mijn 32ste aanzienlijk slechter begon te horen ontkende ik dit eerst voor een lange tijd. Doordat ik vroeger een periode op Schiphol heb gewerkt en gehoorbescherming niet vanzelfsprekend was, is mijn gehoor in een relatief korte periode flink achteruitgegaan.” 

Waarom heb je het zo lang ontkent? 

“De reden waarom het even heeft geduurd voordat ik een afspraak maakte bij een KNO-arts is omdat de stap te groot voelde. Ondanks dat ik wist dat dit noodzakelijk was vreesde ik voor een diagnose. Uiteindelijk werd er slechthorendheid vastgesteld. Ik hoorde destijds in plaats van 60dB nog maar zo’n 20 tot 30dB. Het voelt alsof je continu gesprekken mist.”

Welke directe gevolgen raakte jou persoonlijk? 

“De effecten van mijn slechthorendheid werden alleen maar erger, vooral in groepsverband, zoals op feestjes en in vergaderingen. Ik kreeg steeds vaker opmerkingen zoals: ‘Hoor je mij wel?’ En onschuldige grapjes zoals: ‘Zijn je oren soms kapot?’, kon ik simpelweg niet verdragen. De onmacht maakte mij boos en verdrietig.” 

Hoe heeft je slechthorendheid zich ontwikkeld? 

“Vijf jaar later hoorde ik van de ene op andere dag een piep in mijn oor. ‘Staat de magnetron nog aan?’, was de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot. Toen deze piep wel erg lang aanhield ben ik weer naar de KNO-arts gegaan. Een aantal tests verder, bleek het tinnitus (oorsuizen) te zijn. Ik voelde mij machteloos toen ik mij besefte dat de piep nooit meer over zou gaan.” 

Waarom is het voor jou belangrijk dit onderwerp onder de aandacht te brengen?

“Gehoorschade is permanent, althans het kan nooit helemaal verholpen worden. Het is niet gemakkelijk, maar probeer je emotie om te zetten naar daadkracht; zo kan je er het beste mee leren omgaan. Ook is het belangrijk om wanneer je opzoek gaat naar medische oplossingen hiervoor de tijd te nemen. Vooral ook de juiste audicien is van essentieel belang. Het uitproberen van diverse hoortoestellen en de tijd nemen voor gewenningstijd maakte dat ik de juiste keuze heb kunnen maken.”

“Met deze aanpak kon ik geleidelijk wennen aan geluiden en weer meedoen in het normale leven. Zoals het volgen van gesprekken. Gehoor wordt nog te vaak voor lief genomen maar het is essentieel voor een compleet gevoel in je leven.” 

Meer informatie

Ga voor het hele verhaal van Yvonne en meer informatie over het belang van goed horen naar www.vereniginggain.nl/ervaringen.

Next article