Skip to main content
Home » Leven met een chronische ziekte » Multiple Sclerose (MS): een onvoorspelbare ziekte
Leven met een chronische ziekte

Multiple Sclerose (MS): een onvoorspelbare ziekte

In Nederland hebben circa 34.000 mensen Multiple Sclerose (MS). Elke dag krijgt iemand te horen dat hij of zij MS heeft. De eerste klachten komen meestal tussen de 20 en 40 jaar. Genezing is nog niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende manieren om de ziekte te behandelen.

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Dit zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen die met elkaar verbonden zijn door zenuwuitlopers. Deze uitlopers zijn bedekt met een isolerende laag van myeline. Bij MS ontstaat er een ontsteking in het zenuwstelsel, waardoor de myeline beschadigd raakt. Dit leidt tot problemen in de signaaloverdracht van de hersenen naar andere delen van het lichaam, zoals de armen, waardoor bewegen lastiger kan worden.

Schub (spreek uit ‘sjoep’)

MS is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt hierbij de eigen zenuwcellen aan, wat een ontsteking in het zenuwstelsel veroorzaakt. Deze ontstekingen worden een ‘schub’ genoemd. Dit is een aanval die plotseling optreedt en klachten veroorzaakt. Wanneer de ontsteking afneemt, verdwijnen de symptomen meestal ook. Soms binnen enkele dagen, maar soms ook pas na weken. In de loop van de tijd kunnen deze ontstekingen echter leiden tot blijvende schade, in de vorm van littekens in het zenuwstelsel. Dit verklaart de naam ‘multiple sclerose’, wat letterlijk ‘meervoudige littekens’ betekent.

Naast ontstekingen krijgt iemand vaak ook te maken met een ander ziekteproces: het zenuwweefsel werkt langzaamaan steeds slechter. Dit komt doordat het afweersysteem bij schubs het myelinelaagje niet alleen aanvalt, maar vaak uiteindelijk vernietigt. Dit leidt tot meer klachten en weinig verbetering. Dit proces kan leiden tot langzame, algehele achteruitgang, hoewel dit niet voor iedereen met MS hetzelfde is.

Het onvoorspelbare verloop van MS

MS verloopt bij iedere persoon anders. Het is moeilijk te voorspellen hoe de ziekte zich bij iemand ontwikkelt en welke klachten zich zullen voordoen. De een ervaart klachten die een ander nooit krijgt. Ook de ernst van zo’n klacht verschilt vaak. Zo kan krachtverlies in de benen voor de één betekenen dat deze zwaar en moe aanvoelen, terwijl de ander uiteindelijk in een rolstoel belandt. Toch blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de mensen met MS na tien jaar nog in staat is om te lopen.

Veelvoorkomende symptomen van MS

De symptomen van MS zijn divers en het ziekteverloop is onvoorspelbaar. De klachten hangen af van de plaats waar het myelinelaagje in het zenuwstelsel beschadigd raakt. De meest voorkomende symptomen van MS zijn:

– Loopproblemen
– Zwakke of stijve spieren
– Spasmen en tremoren
– Vermoeidheid
– Pijnklachten
– Gevoelsstoornissen
– Temperatuurgevoeligheid
– Oogproblemen
– Gehoorproblemen
– Verlies van reuk en smaak
– Spraakproblemen
– Slikproblemen
– Blaasproblemen
– Darmproblemen
– Seksuele problemen
– Cognitieve problemen

Behandeling van MS: genezing nog niet mogelijk

Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat MS geneest. Wel zijn er behandelingen, therapieën en medicijnen die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren. 

Meer informatie

MS Vereniging Nederland is de patiëntenvereniging voor mensen met MS en hun naasten. Wij bieden lotgenotencontact, geven voorlichting en behartigen de belangen van mensen met MS. Daarnaast behartigen we de belangen van mensen met NMOSD/MOGAD, dit zijn aan MS verwante aandoeningen. Kijk op msvereniging.nl

Next article