Home » Leven Met Pijn » Hoe intensieve pijnrevalidatie helpt bij chronische pijn
Sponsored

Chronische pijnklachten kunnen je leven volledig beheersen en beperken. Een individueel pijnrevalidatietraject kan mensen beter leren omgaan met hun pijn waardoor zij weer de regie over hun leven terugkrijgen. 

Als je pijn hebt, geef je er aandacht aan. Dat is de functie van acute pijn, een waarschuwing voor (dreigende) schade. Duurt de pijn langer, dan wordt deze mogelijk niet veroorzaakt door schade. Dan kan de pijn ontstaan door een overgevoelig pijnsysteem. Dit betekent dat veel therapieën om de schade op te lossen en de pijn te verminderen niet (meer) helpen. Al na drie maanden gelden pijnklachten als chronisch. In die gevallen kan een medisch specialistisch pijnrevalidatietraject helpen.  

Interdisciplinair 

Belangrijk is dat bij zo’n traject meer disciplines intensief samenwerken. Daarbij kun je denken aan een psycholoog, een fysiotherapeut en een revalidatiearts. De eerste stap is leren wat chronische pijn is. “Als je begrijpt wat pijn met je doet, kun je weer loskomen van de pijn en ervaren dat je meer kunt dan je denkt”, vertelt René Oosterwijk, revalidatiearts en medisch directeur van CIR Revalidatie.  

 Als je begrijpt wat pijn met je doet, kun je weer loskomen van de pijn en ervaren dat je meer kunt dan je denkt

Regie terugwinnen 

Een pijnrevalidatietraject bij CIR Revalidatie, het expertisecentrum voor chronische pijn,  duurt gemiddeld tien weken. Gedurende deze periode werken cliënten twee dagdelen per week aan hun revalidatie. In die weken wordt gewerkt aan het begrijpen en bijsturen van belemmerende gedragspatronen en aan het verbeteren van mentale en fysieke veerkracht. “Je wordt gecoacht en getraind om zelf weer de regie terug te winnen over je klachten en over je leven”, stelt Oosterwijk.  

Je wordt gecoacht en getraind om zelf de regie terug te winnen over je klachten en over je leven

Minder pijnmedicatie 

De behandeling is niet direct gericht op het verminderen van de pijn en toch ervaren mensen de pijn na verloop van tijd als minder hevig en minder beperkend. Dit is het gevolg van toepassing van kennis uit de psychobiologie. Wie pijn heeft maar weer aandacht besteedt aan zingevende activiteiten voelt uiteindelijk ook minder pijn. Het gaat hierbij niet om het negeren van de pijn, maar om het enigszins aanvaarden ervan. “Tachtig procent van de cliënten die pijnmedicatie gebruiken hebben dit na een traject bij CIR Revalidatie niet meer nodig”, weet Oosterwijk.  

Meer informatie:

Lees meer over onze behandelmethodes en informatie op www.cir.nl.

Next article