Home » KNO » Wat houdt slaapapneu in?
Apneu

Wat houdt slaapapneu in?

Jonge vrouw heeft last van het gesnurk van haar partner.
Jonge vrouw heeft last van het gesnurk van haar partner.
Foto: Shutterstock

Wat houdt slaap apneu in? Wat kan je er tegen doen? Dit en meer zoeken voor je uit. Je vindt de antwoorden hier.

Wat is slaapapneu?

Apneu betekent letterlijk: geen lucht. Ademstilstanden tijdens de slaap komen bij veel mensen voor. Daar is niets mis mee als het niet te lang duurt en niet te vaak voorkomt. Bij mensen met apneu kan de adem tot wel zestig keer per uur stokken en soms duren die ademstilstanden wel tot twee minuten. Door ademnood en het gebrek aan zuurstof ontwaakt de patiënt telkens even met een ‘word wakker’-reflex tijdens de slaap. Dit kan gepaard gaan met een luide snurk. De patiënt merkt meestal zelf niets van de onderbreking van de slaap. Vaak gaat aan de apneu een sterk verminderde ademhaling vooraf, de zogenaamde hypopneu. De apneus en hypopneus worden in een slaaponderzoek gemeten en weergegeven met een getal, bijvoorbeeld AHI 5 (apneu- hypopneu-index – gemiddeld 5 apneus of hypopneus per uur). Er is sprake van osa (obstructief slaapapneu) bij een ahi van meer dan 5 en meerdere van onderstaande klachten of van 15 zonder klachten. Tegenwoordig wordt er door slaapdeskundigen minder naar het getal van de AHI gekeken en meer naar de klachten. Via de website van de Apneuvereniging kunt u uw risico op apneu testen.

Tot welke klachten kan slaapapneu leiden?

De verstoring van het normale slaappatroon leidt tot een chronisch slaaptekort waardoor men overdag erg moe is. Door de onregelmatige zuurstofvoorziening kunnen verschillende organen in het lichaam aangetast worden. Zo ontstaan er andere aandoeningen. Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Per persoon zijn de symptomen anders.

Klachten die mensen met apneu kunnen hebben zijn, naast bovengenoemde aandoeningen, bijvoorbeeld:

  • Zwaar snurken (meestal klacht van anderen)
  • Wakker schrikken met een gevoel van stikken
  • Vaak moeten plassen ’s nachts
  • Ochtendhoofdpijn
  • Grote moeheid en/of slaperigheid overdag
  • Concentratieverlies, vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen.
  • Onderzoek naar slaapapneu

In een van de ongeveer 80 slaapklinieken in ons land kunt u – met verwijzing van uw huisarts – terecht voor een slaaponderzoek. Tegenwoordig gebeurt dat ook vaak thuis. U krijgt dan in de kliniek of thuis de benodigde meetinstrumenten opgeplakt en omgehangen.

Behandelingen obstructief slaapapneu

De gevolgen van slaapapneu zijn serieus. Ze zijn voor u en ook voor uw omgeving vervelend. Denk aan uw prikkelbaarheid, het constant moe zijn tijdens uw werk of het in slaapvallen tijdens het auto rijden. U doet er dus verstandig aan om uw klachten serieus te nemen. Is er slaapapneu

gediagnosticeerd dan zijn er verschillende behandelingen met hulpmiddelen die u elke nacht gebruikt. Wij beschrijven hier de meest voorgeschreven behandelingen.

CPAP apparaat. De meest voorkomende behandeling voor slaapapneu is de CPAP (continuous positive airway pressure). Met dit apparaat, een soort luchtpomp, worden uw luchtwegen ’s nachts onder geringe overdruk opengehouden. Het apparaat blaast via een slang en een masker(tje) lucht in de keelholte.

MRA. Bij lichte tot matige apneu wordt ook wel een MRA (mandibulair repositie apparaat) aangemeten. Dit is na de CPAP de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu in Nederland. Het is een soort beugel, die over de tanden geschoven wordt en die de onderkaak naar voren houdt waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. De mra is niet voor iedereen geschikt.

Slaappositie therapie. Veel apneupatiënten hebben meer ademstilstanden als ze op hun rug slapen dan wanneer ze op hun zij slapen. Positietherapie helpt die mensen om op de zij te gaan slapen. Het werkt via een klein apparaatje dat met een band om de buik gedragen wordt.

Wat kunt u zelf doen?

Als uw apneu een gevolg is van overgewicht, zal afvallen helpen in het verminderen van uw apneu. Dat is echter moeilijk indien u door de apneu hongerig en zonder energie bent. Starten met een behandeling van de apneu is dan een eerste vereiste. Vervolgens is een leefstijl met gezonde voeding, voldoende bewegen en voldoende ontspanning van belang.

Next article