Home » Maag, Darm & Lever » Eetdagboek van een IBD-patiënt
Eetdagboek

Eetdagboek van een IBD-patiënt

Bart heeft de chronische darmontsteking IBD. Medicatie helpt, maar hij ondervindt ook aan den lijve wat voeding wel en niet kan doen. 

Diagnose 

Een darmziekte kan flinke impact hebben op het dagelijks leven. Ook al is soms niet meteen bekend dat er een aandoening in het spel is en doen klachten zich pas later voor. Bart (29) had amper last toen hij zo’n acht jaar geleden ineens bloed opmerkte in zijn ontlasting. Een scopie leverde de diagnose op: colitis ulcerose, een inflammatory bowel disease (IBD).  

“In eerste instantie was medicatie een goede oplossing. Na een tijdje kon ik daar zelfs mee stoppen. Tot twee jaar geleden. De ziekte kwam terug, en een stuk heviger ook. Ik heb vier weken in het ziekenhuis gelegen.” 

WC-bezoek 

De artsen gaan op zoek naar medicatie die effect heeft. Bart komt er weer bovenop met een ander medicijn, dat hij nu nog steeds gebruikt. “Toen ik weer thuis was, opperde mijn schoonmoeder dat ik misschien ook eens mijn voedingspatroon onder de loep moest nemen.” 

“Een goeie, want ik wist dat bepaalde etenswaren mijn klachten in de hand werken. Ze variëren van een opgeblazen gevoel en niet naar het toilet kunnen tot er juist naartoe moeten rennen. Ik ben veel over voeding gaan lezen en keek per maaltijd wat er kon worden aangepast. Het roer ging om.” 

Ik ben veel over voeding gaan lezen en keek per maaltijd wat er kon worden aangepast

Eetpatroon 

Na het nodige wikken en wegen en proberen ontdekt Bart steeds beter waar hij goed bij functioneert. Suiker zorgt voor problemen, dus schrapt hij dat zo veel mogelijk. Hij kookt meestal zelf, ook sauzen, om de hoeveelheden in eigen hand te houden. Verder behoren volkoren producten tot zijn voedingspatroon, gebruikt hij weinig verzadigde vetten en gaat bijna elke maaltijd gepaard met groente.

“De dag begint bijvoorbeeld met magere yoghurt en muesli, later gevolgd door een stukje fruit. Als lunch eet ik twee volkorenbroodjes met ei, kipfilet of hüttenkäse met tomaat. Die vul ik aan met een salade. ’s Avonds kan er bami, nasi of macaroni op het menu staan. Ik eet ook vis. Geen rood vlees, maar bijvoorbeeld wel weer kip zolang het een onbewerkt product is.” 

Boerenkool 

In het begin durfde Bart zelfs geen flinter taart of chocola te eten, bang dat het direct zou zorgen voor darmproblemen. Inmiddels permitteert hij zichzelf íets meer. “Dat kan, omdat mijn voedingspatroon nu zo goed op orde is. Toch neem ik nooit meer dan een klein stukje zoetigheid. Ik drink ook geen alcohol en zelfs het eten van bepaalde groenten behoort tot het verleden. Broccoli bijvoorbeeld, en ook mijn favoriet boerenkool. Als kind vond ik die laatste groente al zo lekker dat ik ‘m zelfs op mijn verjaardagspartijtjes wilde eten. Jammer dat het niet meer kan, maar ik voel me nu wel stukken beter.” 

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar: https://www.crohn-colitis.nl/leven-met/voeding/

Next article