Skip to main content
Home » Maag, Darm & Lever » IBD: feit of fabel
Jouw Buik

IBD: feit of fabel

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor Inflammatory Bowel Disease (IBD), om de bewustwording rondom deze ziektes te vergroten. Er heersen veel misverstanden over hoe het is om met IBD te leven. Crohn & Colitis NL onderscheidt de feiten van de fabels.

IBD is niet met medicijnen te genezen

Feit. Helaas is er nog geen medicijn dat IBD kan genezen. Medicijnen kunnen de ziekte wel rustig krijgen en rustig houden.

Je krijgt altijd een stoma als je IBD hebt

Fabel. Alleen als de ziekte niet met medicatie of operaties rustig te krijgen is, kan een (tijdelijk) stoma een oplossing bieden.

IBD is besmettelijk

Fabel.

De levensverwachting van iemand met IBD is niet korter

Feit. De gemiddelde levensverwachting is hetzelfde als bij gezonde mensen.

Met IBD kun je kinderen krijgen

Feit. Vrouwen met IBD hebben net zoveel kans om zwanger te worden als vrouwen zonder IBD. Wel wordt afgeraden om zwanger te worden bij een actieve ziekte.

Je bent alleen moe als je over je grenzen gaat

Fabel. Vermoeidheid is één van de meest genoemde klachten. Ook als de ziekte rustig is.

IBD is een kwestie van hevige buikpijn

Fabel. Dit is één van de veel voorkomende klachten. Maar naast eventueel buikpijn kunnen mensen met IBD ook veel andere klachten hebben.

IBD is erfelijk

Deels een feit. Mensen met IBD in de familie, hebben een zekere aanleg. Daarnaast spelen andere factoren ook een rol. Er zijn meer mensen met IBD die de enige in de familie zijn met Crohn of colitis, dan dat er families zijn waar meerdere familieleden IBD hebben.

Mensen met IBD hebben soms problemen met het afsluiten van verzekeringen

Feit. Vooral bij het afsluiten van overlijdensrisicoverzekeringen worden mensen met IBD regelmatig geconfronteerd met hogere premies of andere voorwaarden. Dit terwijl ze dezelfde levensverwachting hebben als gezonde mensen.

Bron: Crohn & Colitis NL

Next article