Home » Mond & Gezondheid » Ook kans op andere ziekten door mondbacteriën!
Mond en Gezondheid 2019

Ook kans op andere ziekten door mondbacteriën!

Man met pijnlijke mond
Man met pijnlijke mond
Foto: Shutterstock

Mondproblemen zijn niet alleen slecht voor tanden en kiezen, maar kunnen ook zorgen voor andere gezondheidsproblemen. “Investeer daarom in goede mondgezondheid”, adviseert parodontoloog en implantoloog dr. Alvin Ham, mede-eigenaar van de kliniek voor parodontologie en implantologie, Ordentall in Rotterdam.

avatar

Dr. Alvin Ham

Parodontoloog en implantoloog

Een parodontoloog is een tandvleesspecialist: een tandarts die zich hoofdzakelijk bezighoudt met het vaststellen en behandelen van ernstige problemen met het tandvlees, zogeheten parodontale aandoeningen. Tandvlees bekleedt en beschermt het kaakbot plus de wortels van de tanden en kiezen. “Parodontologie is een vervolgopleiding na tandheelkunde”, vertelt dr. Ham. “We kijken naar al het weefsel rondom de tanden en kiezen, oftewel het houvast van het gebit. We richten ons ook op het esthetisch aspect van tandvlees. Als er bijvoorbeeld te veel of te weinig van is, kunnen we tandvlees toevoegen of verplaatsen.”

Chronische ontsteking

Er zijn in Nederland inmiddels meer dan tachtig parodontologen. Dr. Ham is dertig jaar geleden als parodontoloog en implantoloog in Rotterdam begonnen. De meeste van zijn patiënten worden vanwege een specifiek mondprobleem naar hem doorverwezen door de tandarts, huisarts, orthodontist of kaakchirurg. Zo’n probleem is bijvoorbeeld parodontitis, oftewel een chronische ontsteking van het tandvlees waarbij ook het kaakbot afbreekt. “Veel van de patiënten die wij zien, hebben al ernstige tandvleesproblemen. Het kan gaan om jonge patiënten van nog geen achttien jaar, of al wat oudere mensen van bijvoorbeeld 35-plus. Als het probleem al in een gevorderd stadium is, zijn soms meerdere specialisten nodig (zoals een orthodontist en implantoloog) om het goed te kunnen behandelen.”

Bij parodontitis gaat kaakbot verloren

Het beginstadium van ontstoken tandvlees heet gingivitis. In dat stadium is alleen het tandvlees zelf aangedaan, onder meer door teveel tandplak of tandsteen. “Als dat goed wordt schoongemaakt en verder goed wordt onderhouden, dan kan het tandvlees weer gezond worden zonder blijvende gevolgen”, legt dr. Ham uit. “Maar in een later stadium van de ontsteking kan de ophanging van tanden en kiezen worden aangetast door bacteriën die in de ruimte tussen het tandvlees en de tand (pockets), aanwezig zijn. Dan is sprake van parodontitis, waarbij het houvast van de tanden en kiezen wordt aangetast en tevens kaakbot verloren gaat. Onbehandeld leidt parodontitis tot tand- en kiesverlies, slechte adem en continu bloedend tandvlees. Bovendien kan het gebeuren dat iemand vanwege losse of verplaatste tanden of kiezen niet meer goed kan kauwen. Dat heeft gevolgen voor wat je kan eten.”

Contact met andere behandelaars

En er zijn meer risico’s. De ontstekingsbacteriën kunnen vanuit de mond het lichaam ingaan, en zijn zo van invloed op de algehele gezondheid. Volgens dr. Ham geeft dit risico op onder andere hart- en vaatziekten, reuma en suikerziekte en vroeggeboorten. “Mensen met parodontitis hebben ongeveer drie keer zo veel kans om suikerziekte te ontwikkelen. Bij mensen die al suikerziekte hebben, is het moeilijker om deze ziekte onder controle te houden. In de behandeling van ernstige tandvleesproblemen is er daarom contact met andere behandelaars van deze patiënten, om elkaar op de hoogte te houden en afte stemmen van wat we doen.”

Als het tandvleesprobleem is opgelost, worden de andere aandoeningen beter beheersbaar: suikerziekte blijft beter onder controle, de bloedvaten verbeteren en mensen met reuma hebben minder klachten. “Als de ontsteking in de mond weg is, reageert het hele lichaam daarop.”

Investeer in een gezonde mond, voor nu en later

Goed onderhoud van het gebit kan dus veel klachten voorkomen. Parodontitis ontstaat echter niet alleen door slecht poetsen en onderhoud, verklaart dr. Ham. “Er spelen veel factoren. Zo kan iemand gevoelig zijn voor bepaalde bacteriën waardoor tandvleesontsteking ontstaat. Mensen met een verleden van parodontitis moeten regelmatig op controle en behandeling komen, ook als zij goed zelfonderhoud doen.”

Een schoon gebit, gezonde leefstijl en regelmatige controle en behandeling door een specialist dragen bij aan gezond tandvlees. “Als je je daaraan houdt, is de kans klein dat je ernstige tandvleesontstekingen opnieuw krijgt”, besluit dr. Ham. “Investeer daarom in een gezonde mond, voor nu en voor later.”

Next article