Home » Obesitas & Overgewicht » Beginnen met sporten lastig? Niet als je je welkom voelt 
Sponsored

Voor wie kampt met overgewicht en obesitas is beginnen met sporten vaak een grote stap. Maar door te bewegen met gelijkgestemden op een fijne plek wordt het een stuk makkelijker. Ook het volhouden kost veel minder moeite. 

Dat bewegen gezond is, weten we allemaal. Toch is het vaak moeilijk om ermee te beginnen én het vol te houden. Met een ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie’ (GLI) kun je dat doorbreken. Meike Los is programmamanager bij LeefstijlHUB en specialist op het gebied van leefstijlcoaching. Ze heeft de GLI ‘Samen Sportief in Beweging’ ontwikkeld, speciaal voor mensen met overgewicht: “Aan je leefstijl werken en bewegen is het leukst om samen te doen met mensen die je vertrouwt. Dan krijg je er plezier in en wordt bewegen een vast onderdeel in je leven.” 

Bewegen doe je de hele dag door 

LeefstijlHUB is de ontwikkelaar en aanbieder van verschillende GLI’s, waarmee je aan de slag gaat met je gezondheid. Het Sports Performance Center Rijnmond in Rotterdam is één van de locaties van LeefstijlHUB. Hier krijgen deelnemers persoonlijke leefstijlcoaching en kunnen ze bewegen. “Dit is een plek voor iedereen”, zegt oprichter en oud-olympisch coach Errol Esajas: “Een sportschool binnenlopen is voor veel mensen een grote stap. Zeker als je dat vanuit je cultuur of opvoeding niet gewend bent.” LeefstijlHUB Rijnmond is dan ook geen sportschool, maar een bewegingscentrum. Esajas: “Bewegen doe je de hele dag: tillen tijdens je werk, spelen met je kinderen. Wij gaan aan de slag met die dagelijkse dingen, zoals goed leren wandelen, tiltechnieken, balansoefeningen of leuke spelletjes voor de hand-oogcoördinatie. Laagdrempelige en afwisselende oefeningen dus, waar je echt wat aan hebt.” 

Een sportschool binnenlopen is voor veel mensen een grote stap

Aandacht met en voor elkaar 

Het leuke van bewegen binnen een GLI is dat je het samen doet. Esajas: “Je hebt veel contact met andere deelnemers. Zo kun je elkaar motiveren en, als het nodig is, steun bij elkaar vinden.” Want het gaat vooral om plezier hebben, vindt Esajas: “Het is belangrijk dat mensen zich thuis voelen binnen de GLI.” Los vertelt: “Persoonlijke aandacht is waar het om gaat. In het programma werken leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, diëtisten en sportaanbieders samen. Het kan zijn dat een deelnemer even terugvalt, bijvoorbeeld als er stress is vanwege schulden. De leefstijlcoach heeft contacten in de wijk die de deelnemer daarmee kunnen helpen, zodat het ook makkelijker wordt om weer aan de gezonde leefstijl te werken”.  

Rustig opbouwen 

Dat in beweging komen niet altijd makkelijk is, weet Coen Groenewegen uit eigen ervaring. Hij kampte vroeger met ernstige obesitas. Coen: “Honderd meter achter elkaar lopen lukte me niet. Daardoor kon ik ook geen werk meer vinden. Op een gegeven moment zat ik alleen nog maar op de bank. Ik had altijd last van m’n rug en knieën. Naar een sportschool gaan? Dat hield ik nooit vol.” Na een tip van de gemeente Rotterdam en een verwijzing van zijn huisarts ging Coen met een GLI aan de slag. “Die kans greep ik gelijk. Ik sprak met Errol en de leefstijlcoach eerst over mijn doelen. Zij snapten gelukkig dat ze mij niet meteen als een gek moesten laten rennen en springen. Dus we zijn rustig begonnen met oefeningen die ik zittend kon doen, en met korte stukjes wandelen.” 

Duurzaam resultaat 

Coen kon dit programma goed volhouden. “Elke bijeenkomst bij LeefstijlHUB Rijnmond was weer anders. Ik voelde me er thuis. Er trainen daar allerlei soorten mensen: ouderen, mensen met overgewicht of met een handicap. Het is een heel gezellig, hecht clubje.” De begeleiding door de professionals van LeefstijlHUB heeft zijn leven veranderd: “Ik heb nu een leuke baan. Ik kan zelf weer gezellig Rotterdam in wandelen. Ik heb m’n vrijheid terug. En ik beweeg nog altijd veel, ik ben nu zelfs aan het boksen.” 

Zelf aan de slag 

De GLI “Samen Sportief in Beweging” levert goede resultaten en is beschikbaar vanuit de basisverzekering. Mensen die aan hun leefstijl willen werken, kunnen terecht bij een locatie van LeefstijlHUB. Ook gezondheidsinstellingen die een GLI willen aanbieden, kunnen zich melden bij LeefstijlHUB. Los: “We ondersteunen leefstijlcoaches, zorgprofessionals en sportinstellingen die onze visie delen graag met het implementeren van een GLI in hun regio. Ons doel is om mensen door heel Nederland te stimuleren om een actiever en gezonder leven te leiden.”

Meike Los

Programmamanager LeefstijlHUB

Errol Esajas

Mede oprichter LeefstijlHUB  en oud-olympisch coach

Coen Groenewegen

Ervaringsdeskundige Obesitas

Next article