Home » Obesitas & Overgewicht » Obesitas is een verslaving: het belang van een holistische aanpak
Sponsored

Obesitas is niet alleen een chronische aandoening, maar ook een eetstoornis en een verslaving. Dat vereist een holistische aanpak, aldus Alison Bloomberg-Green van de eetstoorniskliniek Imani Treatment uit Kaapstad.

Waarom strijdt u voor meer awareness en begrip over obesitas? 

“Wereldwijd zijn er 1 miljard mensen obese. Hun grootste beperking is dat zij niet in staat zijn om een gezond en gelukkig leven te leiden. Daarbij moet men zien om te gaan met een enorm stigma. Dat het je eigen schuld is, dat je lui en gulzig bent. Terwijl obesitas heel complex is. Vaak denken mensen: ik ben obese omdat ik geen wilskracht heb om me aan een dieet kan houden. Nee, het komt omdat je worstelt met dwang en controle, dan wel onderliggend psychisch leed hebt. Tegen een alcoholist zeg je ook niet: je hebt meer discipline nodig. Een verslaving is een ziekte.” 

Waar gaat een eetstoornis in feite over? 

“Men denkt vaak dat het louter om jezelf overeten gaat en ernstig overgewicht. Terwijl het vooral een ziekte is die over controle gaat, het beheersen van gevoelens. Wat wordt gekenmerkt door obsessie en dwang. Je kunt een eetstoornis zien als een ijsberg. Vaak is slechts het topje van de problemen zichtbaar. Dus te veel of te weinig eten, dan wel het
gebrek of overschot aan kilo’s. Maar de daadwerkelijke oorzaken zijn vaak onderliggende problemen, die niet direct zichtbaar zijn. Denk aan angst, depressie, trauma of een persoonlijkheidsstoornis.” 

Is het daarom zo belangrijk dat obesitas holistisch wordt behandeld? 

“Inderdaad. Een maagverkleining verhelpt de symptomen, maar pakt niet de oorzaak aan. Bij obesitas moet je aan de bak met het probleem in zijn geheel. Dus niet alleen de extra kilo’s te lijf en je leefstijl blijvend veranderen. Je zal ook het emotionele, cognitieve en sociale aspect moeten aanpakken.” 

Hoe ziet jullie behandeling eruit? 

De behandeling vindt plaats in het prachtige Zuid-Afrika in een rustige omgeving waar je alle tijd hebt om aan je onderliggende problemen te werken. De meeste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen vergoeden de behandeling geheel of gedeeltelijk. We beginnen met zaken als maaltijdplanning, voeding en beweging. Dit zodat je een gezondere relatie met eten krijgt. Verder wordt er ingezoomd op onderliggende problemen, onder andere door dialectische gedragstherapie. Zo leer je om meer bewust in het leven te staan, in plaats van jezelf continu te verdoven.” 

Wat wilt u mensen met obesitas meegeven? 

“Het is niet jouw schuld en je bent ook niet een mislukkeling. Durf om hulp te vragen, want je kunt het niet alleen. Denk ook niet: ik ben te oud, het heeft geen zin meer. Het is nooit te laat om een gezond en gelukkig leven te leiden.” 

Alison Bloomberg-Green

Directeur Imani Treatment

Next article