Home » Overgang » De overgang uit de taboesfeer
Taboe

De overgang uit de taboesfeer

oudere vrouw in natuurlandschap
oudere vrouw in natuurlandschap

Overal ter wereld komen vrouwen onvermijdelijk een keer in de overgang. Door culturele verschillen gaan zij anders met hun klachten om, maar niemand hoeft in stilte te lijden.

Geschreven door Marjolijn Westerlaken

Er zijn tegenwoordig veel effectieve behandelingen voor overgangsklachten. De menopauze is een natuurlijk proces, waar iedere vrouw uiteindelijk mee te maken krijgt. Hoewel het zeker geen medische aandoening is, kunnen de lichamelijke en emotionele klachten wel je dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. De periode die voorafgaat aan de menopauze kan een paar maanden tot een paar jaar duren.

In deze periode vinden er veel hormonale veranderingen plaats, waardoor uiteenlopende klachten ontstaan. Deze overgangsklachten zijn wereldwijd hetzelfde: opvliegers, slecht slapen, gewichtstoename, hartkloppingen, angsten, gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en verminderde zin in seks.

Culturele verschillen

Hoe vrouwen met de klachten omgaan en in hoeverre zij om hulp vragen is per land verschillend. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen in Zuid-Azië niet zo snel hulp zoeken als zij last hebben van opvliegers. “Vrouwen leven daar meer vanuit een holistische visie,” vertelt  Mary Ann Lumsden, professor gynaecologie aan de Universiteit van Glasgow en voorzitter van de International Menopause Society.

Deze vereniging richt zich op vrouwen die in de overgang zijn en is in 27 landen actief. “In landen als Indië is er veel meer acceptatie van het natuurlijke proces van de overgang. Het niet meer vruchtbaar zijn en het stoppen van de menstruatie zien deze vrouwen als iets positiefs en een nieuwe richting in hun leven.

Vrouwen kunnen veel van elkaar leren op dit gebied

In deze fase zijn zij veel meer bezig met hun geestelijke en fysieke welbevinden dan met jong willen blijven zoals in onze westerse maatschappij. Ook in Japan zullen vrouwen niet snel hulp zoeken voor opvliegers. Dat heeft meerdere redenen.

Zo bestaat er geen woord in het Japans voor deze klacht. Verder wordt deze klacht door artsen niet erkend als een eventueel probleem waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken krijgen. Daarnaast is er bewijs dat het voedingspatroon van vrouwen in Oost Azië overgangsklachten helpt voorkomen.”

Voorlichting

Deze culturele verschillen vindt Lumsden fascinerend. “Vrouwen kunnen veel van elkaar leren op dit gebied. Zo willen vrouwen in de westerse maatschappij graag jong blijven. Zij doen er alles aan om het ouderdomsproces tegen te gaan. Tot plastische chirurgie aan toe. Er heerst een angst om ouder te worden en dat staat haaks op de acceptatie van de overgang als natuurlijk proces, die wij elders in de wereld tegenkomen.” Toch hoeven vrouwen niet in stilte te lijden en hun klachten te accepteren, vindt de voorzitter.

Vrouwen hoeven niet in stilte te lijden en hun klachten te accepteren

“Vrouwen schamen zich om te praten over de klachten die tijdens de overgang ontstaan. Het is nog steeds een taboe. De ene vrouw zal meer last hebben van de klachten dan de andere, maar zodra deze klachten de kwaliteit van leven beïnvloeden, moeten vrouwen hulp kunnen krijgen of hier in ieder geval over kunnen praten.

Sommige adviezen zijn gebaseerd op gezond verstand, maar het gaat erom dat de klachten bespreekbarder worden en dat vrouwen weten dat zij hulp mogen en kunnen zoeken. Er zijn tegenwoordig veel effectieve behandelingen voor overgangsklachten waar voor- en nadelen aan vast zitten. Het is belangrijk dat iedere vrouw in de wereld zich bewust is van de mogelijkheden en zelf kan kiezen wat haar past.”

Next article