Skip to main content
Home » Publieke Gezondheid » Kilo’s lichter en jaren rijker: Bas over zijn maagverkleining   
Sponsored

Afvallen, dat was voor Bas Jansen (45) jarenlang een mission impossible. In 2017 besloot hij om via Vitalys, kliniek tegen overgewicht, een traject in te gaan voor een maagverkleining. Inmiddels is Bas 60 kilo lichter en voelt hij zich als herboren. 

Bas, ben je altijd al te zwaar geweest?  

“Mijn moeder en andere familieleden zijn aan de zware kant, dus de aanleg was er zonder meer. Maar het had zeker ook te maken met leefstijl. Zo rond mijn zestiende begon ik brommers en bier drinken belangrijker te vinden dan sporten. Dat maakte dat ik ieder jaar wat zwaarder werd. Met als resultaat dat ik tegen mijn veertigste de 160 kilo aantikte. Mentaal gezien kon ik wel dealen met het gegeven dat ik een ‘flinke jongen’ was, maar lichamelijk beperkte het me steeds meer. Zoals moeite met traplopen en de auto in- en uitstappen op mijn werk. Ook was ik altijd erg snel moe, om nog maar te zwijgen over mijn torenhoge bloeddruk en dito suikerwaardes.”  

Heb je pogingen gedaan om zelfstandig af te vallen?  

“Zeker, meerdere malen zelfs. Dan nam ik maar weer een personal trainer en diëtiste in de arm en viel 20 kilo af. Maar ja, ook met 120 of 140 kilo ben je alsnog veel te zwaar. En bovendien zaten de verloren kilo’s er vaak binnen no time weer aan. Wat het is: op een gegeven moment heb je al zó veel overgewicht, dat het simpelweg niet meer lukt om genoeg af te vallen zonder hulp van buitenaf.”  

Wanneer kwam het keerpunt?  

“De huisarts is mijn redding geweest. Begin 2017 zag hij me lopen in het dorp en heeft me aangesproken. ‘Bas, je ziet er niet uit. Je moet nú hulp inschakelen, anders haal je de vijftig niet’. Woorden die insloegen als een bom. Ik hoef geen 90 jaar te worden, maar 70 jaar zou toch wel mooi zijn. En zo verwees de huisarts me door naar Vitalys voor een traject voor een maagverkleining. Tijdens de eerste informatieavond hakte ik de knoop door: dit moest ik doen.”  

Hoe is de behandeling verlopen?  

“Na een lang voortraject van enkele maanden heb ik eind 2017 een gastric sleeve gehad. Die ingreep is heel soepel verlopen en de resultaten kwamen snel. Zo waren mijn glucosewaardes en cholesterol al na anderhalve week op een gezond niveau! In een tijdsbestek van anderhalf jaar ben ik 60 kilo afgevallen en schommel nu zo rond de 100 kilo. Slank ben ik daarmee nog steeds niet, maar het belangrijkste is dat ik me nu zoveel gezonder voel en barst van de energie. Ik voel me als herboren!”  


Mijn huisarts zei: ‘je moet nú hulp inschakelen, anders haal je de 50 niet’

Waarom heb je toentertijd voor Vitalys gekozen?  

“Vanwege de uitstekende en langdurige begeleiding vóór, tijdens en na het hele traject. Weten wat je te wachten staat en wat je moet doen en laten, dat geeft rust. Verder is het ook heel prettig om met andere deelnemers ervaringen uit te wisselen, die er- en herkenning te vinden. Steun van je omgeving is zo ongelooflijk belangrijk. Want alleen red je het niet.”  

Hoe kijk je nu naar de toekomst?  

“Zonder meer goed! Met 60 kilo lichter is de kans een stuk groter dat ik toch nog oud ga worden. Wat daarbij helpt, is dat ik nu een sport heb gevonden die bij me past en die ik volhoud: wielrennen. Dat is belangrijk, want de operatie is een hulpmiddel om die eerste moeilijke kilo’s kwijt te raken. Na het eerste jaar moet je zelf aan de bak. Hard werken, maar het is het méér dan waard!” 

Next article