Home » Seksuele Gezondheid » We willen dat testen op hiv normaal wordt
actieplan

We willen dat testen op hiv normaal wordt

hiv-test
hiv-test

Momenteel loopt het Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid 2017-2022. Silke David is bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) eindredacteur van het actieplan.


Een overkoepelend thema in het actieplan is aandacht voor positieve seksuele gezondheid en gezonde seksuele ontwikkeling. Dat is belangrijk om soa, hiv, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld te voorkomen. “Doel is dat iedereen kennis heeft over seksualiteit en risico’s van seksueel gedrag”, vertelt David. “Dat kan bijvoorbeeld via programma’s op scholen die tieners helpen om zich seksueel te vormen en weerbaar te worden. Daarnaast willen we onder andere weten bij welke mensen problemen optreden. Met dat soort gegevens kunnen we effectieve maatregelen treffen en behandeling en beleid opzetten.”

Bestrijding van hiv verloopt anders dan van andere soa

Silke David

Apart genoemd

Het actieplan richt zich op het voorkómen en bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), hiv, ongewenste zwangerschappen en seksueel overschrijdend gedrag. Hiv wordt dus apart genoemd, omdat de bestrijding daarvan anders verloopt dan van andere soa. “De meeste soa zijn te verhelpen met bijvoorbeeld een antibioticumkuur”, legt David uit. “Maar voor hiv is een levenslang zorgtraject nodig. Bovendien zijn er, behalve een condoom, andere instrumenten om hiv te voorkomen. Via de huisarts of de GGD zijn tabletten verkrijgbaar die je kunt innemen na een risicovol seksueel contact. Die zorgen ervoor dat je geen hiv oploopt. En voor risicogroepen zijn er nu ook pillen (PrEP) die je vooraf kunt innemen om te voorkomen dat je hiv oploopt tijdens een risicovol seksueel contact.”

Levenslang onder controle

Met een goede behandeling is hiv is tegenwoordig een chronische ziekte. Mensen met hiv blijven wel levenslang onder medische controle. En op latere leeftijd kunnen, net als bij alle oudere mensen, ouderdomsziekten ontstaan. De zorg is dan niet anders dan bij iemand zonder hiv. “Het is bekend dat mensen met hiv een iets hogere kans hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of vormen van dementie. Veel zorgverleners hebben daar wel aandacht voor.”

Mensen met het virus moeten de rest van hun leven dagelijks medicatie slikken. Dat kan op den duur lastig worden, zegt David. “Als iemand langer hiv heeft, kan de therapietrouw een punt worden. Farmaceutische bedrijven zijn wel op zoek naar andere manieren om hiv-medicatie toe te dienen. Bijvoorbeeld met een injectie die langer werkt en niet meer dagelijks nodig is. Dat kan een uitkomst zijn voor mensen die moeite hebben met therapietrouw.”

Er is volgens David ook aandacht nodig voor het taboe dat nog steeds rond hiv hangt. “Door iedereen meer kennis bij te brengen, willen we uitdragen dat hiv een chronische ziekte is die bij goede therapie niet overdraagbaar is. Het liefst zouden we willen bereiken dat testen op hiv normaal wordt. Belangrijk is dat we iedereen met hiv in zorg krijgen en houden.”

Meer weten over hiv? Lees hier het ervaringsverhaal van Cecilia.

Next article