Home » Seksuele Gezondheid » Pleidooi voor het HPV-vaccin
Baarmoederhalskanker

Pleidooi voor het HPV-vaccin

Dokter dient HPV-vaccin toe aan patiënt.
Dokter dient HPV-vaccin toe aan patiënt.
Foto: Hyttalo Souza via Unsplash

Elk meisje én elke jongen moet zich laten vaccineren tegen HPV, vindt hoogleraar gynaecologische oncologie Gemma Kenter. “Het draagt bij aan de preventie van baarmoederhalskanker én andere typen kanker.”


“Het vaccin helpt te beschermen tegen minstens tachtig procent van alle HPV-typen die kanker veroorzaken. Daarom adviseert de Gezondheidsraad al tien jaar de vaccinatie van meisjes op de leeftijd van 12 of 13 jaar. Het advies is nu om ook aan jongens dit vaccin te verstrekken. Ook zij kunnen immers HPV krijgen, er ziek van worden en er anderen mee besmetten”, zegt Gemma Kenter, hoogleraar gynaecologische oncologie. Ze is verbonden aan het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en maakt deel uit van de Gezondheidsraad.

De meeste mensen krijgen op enig moment in hun leven wel te maken met een besmetting

Gemma Kenter (Hoogleraar Gynaecologische Oncologie)

HPV is seksueel overdraagbaar; bij vaccinatie van beide seksen en op jonge leeftijd is de kans op besmetting een stuk kleiner, zegt Kenter. “Vaccinaties worden tot de leeftijd van zesentwintig jaar gegeven omdat het risico op HPV-infecties dan het grootst is.”

Humaan papillomavirus

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit virus kent verschillende typen en manifesteert zich vooral op de huid en in de slijmvliezen. Het komt vaak voor en de meeste mensen krijgen op enig moment in hun leven dan ook wel te maken met een besmetting, vertelt Kenter, al merken ze daar doorgaans weinig van. Het immuunsysteem ruimt het meestal zelf weer op.

Bij minder dan één procent echter leidt een infectie bij mannen en vrouwen tot kanker. Er zijn echter per jaar gemiddeld zesduizend behandelingen aan de voorstadia van kanker. Hoewel we bij HPV vaak denken aan baarmoederhalskanker, kan het virus ook kanker veroorzaken in mond- en keelholten, de schaamlippen, penis en anus.

We pleiten ervoor om jongens en meisjes al op negenjarige leeftijd te vaccineren

“Het HPV-vaccin is heel lang werkzaam, naar verwachting zelfs levenslang. We pleiten er nu voor om jongens en meisjes nog eerder, op negenjarige leeftijd, te vaccineren als ze ook andere vaccinaties krijgen binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin is veilig, kent relatief weinig bijwerkingen en is inmiddels al aan miljoenen mensen verstrekt.”

Condoom en uitstrijkje

Alleen condoomgebruik volstaat niet om een besmetting met HPV te voorkomen, vervolgt Kenter. Dit blijkt volgens haar uit wetenschappelijk onderzoek. Ook een uitstrijkje -waarbij in een bevolkingsonderzoek cellen uit het baarmoederslijmvlies worden onderzocht op de aanwezigheid van HPV- is volgens haar niet voldoende. “Het is heel goed dat die screening bestaat en een goede manier om afwijkingen op te sporen. Maar met het vaccin voorkom je het ontstaan van die afwijkingen. Niet voor honderd, maar wel voor gemiddeld tachtig procent.”

Bewustwording

Hoewel in de afgelopen tien jaar alle meisjes in de doelgroep worden opgeroepen door de overheid voor een HPV-vaccinatie, ligt het percentage dat zich laat vaccineren volgens Kenter onder de vijftig.

Het vaccin is een heel goede bijdrage aan de preventie van kanker

Jammer, zo vindt ze. “Het vaccin is een heel goede bijdrage aan de preventie van kanker. Er is nog veel onwetendheid en ook misinformatie op internet waardoor mensen hun dochter niet laten vaccineren. Ze realiseren zich vaak niet dat de behandeling aan voorstadia van baarmoederhalskanker bijvoorbeeld ook kan leiden tot onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Het vaccin beschermt daarnaast tegen voorstadia van kanker en helpt daarmee ook de kans op eventuele, vervelende, bijbehorende behandelingen te reduceren.”

Meer weten over baarmoederhalskanker? Lees hier het ervaringsverhaal van Kim.

Next article