Home » Aandacht voor gynaecologie » Myomen zijn stille boosdoener voor twee op de vijf vrouwen
Baarmoeder

Myomen zijn stille boosdoener voor twee op de vijf vrouwen

Myomen, ook wel vleesbomen genoemd, komen heel veel voor. Toch worden ze niet vaak herkend: “Bang zijn om door te lekken is niet normaal”. 

Bas Veersema is gynaecoloog en gespecialiseerd in goedaardige afwijkingen aan de geslachtsorganen. Hij ziet veel patiënten met klachten aan de baarmoeder. “Bij ongeveer 2 op de 5 vrouwen komen myomen oftewel vleesbomen voor. Ze zijn niet kwaadaardig, maar kunnen wel vervelende klachten geven.” Myomen komen vaker voor bij vrouwen met een donkere huidskleur en bij vrouwen die erfelijk belast zijn, maar iedereen in de vruchtbare leeftijd kan ze krijgen. Elk myoom is tevens ook anders. Veersema: “Het ligt er maar net aan waar het myoom precies zit hoe ernstig je klachten zijn.” Veelvoorkomende symptomen zijn hevige menstruatie, tussentijds bloedverlies en vruchtbaarheidsproblemen. “Veel vrouwen denken dat pijnlijke, hevige menstruaties erbij horen. Maar dat is echt niet zo”, stelt Veersema.  

Vrouwenklachten zijn taboe

Hoewel myomen niet kwaadaardig zijn, kunnen ze wel flink het leven in de war schoppen. “De hevige pijn heeft uiteraard een negatieve impact op je leven,” zegt Veersema. “Veel vrouwen ervaren ongemak bij het sporten of wanneer ze intiem zijn. Ook kan het myomen tegen je blaas drukken. Veel vrouwen ontdekken het pas als ze zwanger willen worden en het maar niet lukt. “Maar ondanks dat de myomen vaak voorkomen, lijkt er toch een taboe op te liggen. Veersema: “Het zit een beetje in onze cultuur dat je menstruatieklachten maar moet ondergaan. Ook zijn vrouwenklachten in de geneeskunde vrouwenklachten wel genegeerd. Zolang een man er geen last van had, werd er geen onderzoek naar gedaan. Maar we moeten dit soort klachten echt uit de taboesfeer halen.” 

Want de myomen zijn gemakkelijk op te sporen. Veersema: “Heb je hevige menstruaties, ga dan langs de huisarts. Die kan een echo voor je aanvragen. Dat is een heel laagdrempelig en veilig onderzoek. Het hoeft ook zeker niet te betekenen dat er gelijk een behandeling nodig is. Maar als je vaak buikpijn hebt of je bent bang dat je doorlekt, dan is dat wel een seintje om aan de bel te trekken.” 

Veel behandelingen 

Gelukkig zijn er veel behandelopties voor myomen, en de meeste zijn erg succesvol. “Omdat zoveel vrouwen er last van hebben, verschijnen er dus ook nieuwe behandelmogelijkheden.” Welke behandeling precies nodig is, hangt af van de grootte van het myoom en waar het zich in de baarmoeder bevindt. “Als je geen klachten hebt, hoeft ‘ie lang niet altijd weg. Maar heb je veel klachten of wil je graag zwanger worden? Dan vaak wel.” Myomen kunnen worden verwijderd met een operatie maar ook met medicatie of zelfs met echogeluid: “Dat is ideaal voor mensen die niet geopereerd kunnen of willen worden. Het weefsel wordt dan als het ware weggebrand zonder chirurgisch ingrepen.”  

In het ergste geval moet het myoom met een operatie worden weggehaald. Soms wordt zelfs de hele baarmoeder verwijderd. “Maar er zijn gelukkig meer opties dan je denkt,” zegt Veersema. “Het is echt een gemeenschappelijke beslissing van de patiënt en gynaecoloog. De arts adviseert, maar jij bepaalt uiteindelijk wat je wilt. Voor sommige vrouwen helpt het al enorm om te weten waar hun klachten vandaan komen, en dat het geen kwaadaardige tumor is. Daarom is het belangrijk om menstruatieklachten bespreekbaar te maken en naar je huisarts te gaan.” 

Next article