Skip to main content
Home » Innovaties in Oncologie » Meer behandelmogelijkheden eierstokkanker
Sponsored

Tijdens het ESMO-congres afgelopen september werden de resultaten gepubliceerd van belangrijke fase 3-studies naar de behandeling van eierstokkanker (ovariumcarcinoom). Het congres is een van de belangrijkste congressen voor oncologen.

Ingrid Boere

dr. Ingrid Boere

Internist-oncoloog

Jaarlijks duizend nieuwe patiënten

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer duizend vrouwen eierstokkanker. Tot nu toe is de vijfjaar overlevingskans van gevorderde eierstokkanker rond de 35%. De symptomen zijn vaag. Daarbij kun je denken aan een opgeblazen gevoel, minder eetlust en moeite met de ontlasting. Andere klachten zijn vermoeidheid, buikpijn en een dikker wordende buik.

“Veel vrouwen krijgen pas klachten als de ziekte al vergevorderd is”, stelt internist-oncoloog dr. Ingrid Boere. “Als wij de diagnose stellen, blijkt er vaak sprake te zijn van FIGO stadium 3 of soms 4. Dan is de prognose aanzienlijk slechter dan in een vroeger stadium. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij alle zichtbare ziekte wordt weggehaald en chemotherapie.”

De rol van genetische afwijking

Belangrijk bij het kiezen van de beste behandeling is of er sprake is van een genetische afwijking. Bij iedere vrouw met eierstokkanker wordt aangeraden klinisch genetisch onderzoek te doen of om de tumor te onderzoeken op het BRCA1-en BRCA2-gen.

Veel vrouwen krijgen pas klachten als de ziekte al vergevorderd is

Ook is het van belang voor vrouwelijke familieleden. Vrouwen die drager zijn van dit gen hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker. Is al sprake van kanker dan is deze kennis medebepalend voor het kiezen van de beste behandelmethode.

PARP-remmers

“De huidige indicatie is dat vrouwen bij wie de ziekte is teruggekeerd, na opnieuw behandeling met chemotherapie in aanmerking kunnen komen voor een onderhoudsbehandeling met een PARP-remmer”, vertelt Boere.

“Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van een BRCA mutatie. Voor de eerstelijns onderhoudsbehandeling zullen, op basis van de laatste inzichten en recente studies, nieuwe opties beschikbaar komen.” PARP-remmers zijn medicijnen die het de kankercellen moeilijker maken om DNA-schade te herstellen, waardoor de tumorcellen verder geremd worden.

“De drie nieuwe studies bevestigen dat PARP-remmers bij vrouwen met gevorderde eierstokkanker een beter resultaat geven met een langere ziektevrije overleving. Dit geldt niet alleen voor vrouwen met een BRCA- of BRCA2-mutatie. Er is een grote groep die profijt heeft.

Betere vooruitzichten

De ontwikkelingen bieden veel vrouwen met eierstokkanker een beter toekomstperspectief. Tot nu toe waren er weliswaar ontwikkelingen in de behandeling, maar de overlevingskans op lange termijn nam weinig toe. Het merendeel van de vrouwen met eierstokkanker krijgt een recidief en overlijdt daaraan.

De verwachting is dat met de nieuwe behandeling ook de overlevingsduur zal toenemen

“Bij patiënten uit de controlegroep die niet werden behandeld met PARP-remmers kwam de ziekte eerder en vaker terug”, weet Boere. “De verwachting is dat met de nieuwe behandeling ook de overlevingsduur zal toenemen.’’

Nieuwe ontwikkelingen

De ontwikkelingen gaan snel. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelmogelijkheden. “We denken dat de combinatie van PARP-remmers en immuuntherapie mogelijk een synergetisch effect kan hebben. Dit wordt ook gezegd over angiogenese remmers in combinatie met PARP-remmers, maar beide combinaties worden nog verder onderzocht.”

Linda Snoep (64) kreeg eind 2013 de diagnose eierstokkanker. “Als iemand dat tegen je zegt, stopt alles. Leer meer >>

PM-NL-NRP-ADVR-200001

Next article