Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » ‘Bouw’ je brein: de kracht van omgekeerd puzzelen
Sponsored

Puzzelen en beroep doen op je hersenen en je creatieve denkvermogen, het bestaat. De puzzels zijn als ware een test voor je mentale scherpte en bieden talloze voordelen voor je hersenen. 

Wat deze puzzels, genaamd Wasgij, zo bijzonder maken, is het concept van “omgekeerde puzzelen.” In plaats van te proberen de afbeelding op de puzzelstukjes na te maken, moet je proberen te bedenken wat er in de afbeelding zal gebeuren op een later tijdstip. De puzzels tonen een situatie en het is aan de puzzelaar om te speculeren over hoe diezelfde scène er in de toekomst uit zal zien. Dit vereist niet alleen logisch denken, maar ook verbeeldingskracht en het vermogen om verschillende mogelijkheden te overwegen voordat je de juiste conclusie kunt trekken. 

Het oplossen van deze puzzels traint diverse cognitieve vaardigheden die essentieel zijn voor een gezonde geest. Onder deze vaardigheden vallen onder andere:  

Ruimtelijk inzicht: Om de puzzel succesvol op te lossen moet er worden nagedacht over de positie van objecten en personages in de afbeelding en hoe ze zullen veranderen in de toekomst. Dit verbetert het ruimtelijk inzicht en het vermogen om complexe scenario’s voor te stellen. 

Probleemoplossend vermogen:Het bedenken van mogelijke toekomstscenario’s en het vinden van aanwijzingen in de afbeelding om een hypothese te ondersteunen, helpt bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. 

Concentratie en aandacht: Het oplossen van Wasgij-puzzels vergt geduld en aandacht voor detail. Het helpt om het concentratievermogen te vergroten en traint het brein om te focussen op een specifieke taak gedurende langere tijd. 

Creatief denken: Het bedenken van verschillende mogelijke uitkomsten stimuleert het creatieve denkvermogen en helpt om buiten de gebaande paden te denken. 

Ontspanning: Puzzelen kan een ontspannende activiteit zijn die stress vermindert en de geest tot rust brengt. Het biedt een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. 

Sociale interactie: Puzzelen kan ook een sociale activiteit zijn wanneer het met vrienden of familie gedaan wordt, wat sociale verbondenheid en communicatie bevordert. 

Binnen een oogwenk bleef er weinig over van het porselein. Wat is hier gebeurd? 

Lukt het jou om de WasGij-puzzel van bovenstaande foto op te lossen?

Next article