Home » Aandacht voor Neurologie » MS-onderzoek biedt nieuwe aanknopingspunten
Sponsored

Mensen met multiple sclerose (MS) en hun naasten hopen iedere dag op een doorbraak in het wetenschappelijk MS-onderzoek. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij lichaamsfuncties uitvallen.  

In Nederland hebben 25.000 mensen MS. Dankzij onderzoek is de kennis over het ziekteverloop, behandelingen en de oorzaken van MS toegenomen. Dé oplossing is er echter nog niet.  

In het onderzoek van dr. Gijs Kooij, verbonden aan het MS Centrum Amsterdam, draait alles om vetstoffen. Het beeld van ‘gezonde’ en ‘slechte’ vetten is volgens hem te simpel. Het gaat om de balans tussen verschillende vetstoffen. En juist deze balans is bij mensen met MS verstoord. 

Het vetste orgaan van het lichaam 

“Ons brein bestaat voor 60 procent uit vetten,” vertelt Kooij. “Eigenlijk weten we heel weinig van deze vetten. Onderzoek naar vetstoffen wordt vaak gezien als te complex of moeilijk en wordt daardoor nog weinig gedaan. Er valt dus nog veel te ontdekken. We zien dat verandering in vetstoffen samenhangt met achteruitgang bij mensen met MS. Opvallend is dat er één groep uitspringt: vetstoffen die ontstekingen stimuleren. Van die groep is er te veel aanwezig. In het laboratorium hebben we een manier gevonden om de schadelijke groep te verkleinen en de groep beschermende ontstekingsremmende vetstoffen te vergroten. Hiermee zijn we echt iets op het spoor.”

“Onze focus ligt nu op het uitzoeken hoe we beschermende vetstoffen kunnen sturen om het ziekteverloop van MS gunstig te beïnvloeden. Daarvoor moeten we het hele systeem van beschermende vetstoffen begrijpen. Het kost dus tijd!” 

Onderzoek naar de oorzaak 

De eerste resultaten van dit vernieuwende onderzoek zijn mogelijk gemaakt door de trouwe donateurs van Stichting MS Research. Al meer dan 40 jaar zet deze stichting zich in voor onderzoek naar de oorzaak, een betere behandeling en uiteindelijke genezing van MS. Mensen met MS vragen dr. Kooij regelmatig wat zij nu al zelf kunnen doen. “Mijn advies is: volg het voedingscentrum, dus eet gevarieerd met producten die rijk zijn aan gezonde vetzuren zoals omega-3. Deze essentiële vetzuren worden omgezet naar tal van beschermende vetstoffen. Of iedereen deze vetzuren kan omzetten naar beschermende vetstoffen is nog onbekend. Dat is één van de vragen waarop wij antwoord zoeken.” Samen met zijn team wil dr. Kooij de volgende stap zetten in het onderzoek: vaststellen hoe zij MS kunnen stoppen door het lichaam zelf het werk te laten doen. 

Meer informatie

Help mee en doneer voor dit belangrijke onderzoek naar MS. www.msresearch.nl Stichting MS Research, [email protected], 071-5600500

Next article