Skip to main content
Home » Aandacht voor Neurologie » Wat een gepuzzel: Laviesanne over haar voorliefde voor puzzelen
Sponsored

Dat puzzelen voor alle leeftijden is, laat Sanne Akkerman (32) zien. Deze entertainende influencer – bekend door haar sketches onder de naam ‘Laviesanne’ – puzzelt heel wat af. Wat brengt dit haar?  

Puzzelen, hoe dat zo? 

“Dat komt eigenlijk door mijn kinderen. Die waren altijd bezig met puzzelen en dan hielp ik ze graag. Ik merkte dat het me veel voldoening gaf om te doen, hoe leuk het is om samen iets moois te maken. Op een gegeven moment dacht ik: zoiets moet er toch ook voor volwassenen zijn? Om het eens te proberen bestelde ik een puzzel van duizend stukjes, dit tot grote verbazing van mijn vriend. ‘Daar heb jij toch helemaal niet het geduld voor?!’, kreeg ik te horen. Maar ik bleek er juist wél goed in te zijn; binnen een paar dagen had ik de puzzel af! Toen was ik om. Inmiddels doe ik het een paar keer per week. Als ik eenmaal begin, ben ik doorgaans niet te stoppen. Meestal jaag ik er binnen een paar dagen een puzzel doorheen.” 

Wat betekent puzzelen voor jou? 

“Puzzelen zie ik als speelgoed voor volwassenen, het is gewoon heel leuk om te doen. Je waant je eventjes in een andere wereld, je focust je alleen maar op wat zich op de plaat voor je op tafel afspeelt. Ook heel fijn: puzzelen is ontspannend, geeft rust. Ik ben niet een mega serie- of filmkijker, dus dan is een puzzel maken een fijn moment voor mezelf. Even weg van mijn telefoon en alle andere schermen. Vaak zet ik tijdens het puzzelen ook een podcast of luisterboek op. Verder vind ik het heel leuk om mee te gaan met de seizoenen. Dus in deze maand doe ik graag een leuke herfstpuzzel. En zo rond eind november haal ik de feestdagenpuzzels weer tevoorschijn. Daar kan ik me nu al op verheugen!” 

Wat is je favoriete puzzel?  

“Puzzels mogen best kleurrijk, druk en chaotisch zijn. Want dat ben ik zelf namelijk ook, haha. Anders raak ik te snel verveeld. Ik vind de Jan van Haasteren puzzels erg leuk, omdat je telkens weer wat anders ontdekt. Op ieder hoekje en op iedere centimeter speelt zich wel weer een ander leuk tafereeltje af. Ook de WasGij-puzzels vind ik leuk, dan puzzel je iets anders dat wat er op de doos staat. Dat geeft een leuk soort spanningseffect. Plus dat je qua creativiteit een tandje bij moet zetten. Ik hou wel van een uitdaging!” 

Helpt puzzelen om je scherp te houden? 

“Het is denk ik altijd goed om heel geconcentreerd met iets bezig te zijn. En puzzelen, dat vraagt om focus. Die concentratie is ongetwijfeld goed voor je brein. Puzzelen doe ik vooral ter ontspanning, maar het lijkt mij dat het meer voor je hersenen doet dan passief op de bank zitten en naar een film kijken.”

Next article