Skip to main content
Home » Aandacht voor Oncologie » Leef en focus je vooral op wat er mogelijk is
Aandacht voor Oncologie

Leef en focus je vooral op wat er mogelijk is

Bibian Mentel
Bibian Mentel

Ter nagedachtenis aan Bibian Mentel, een bijzonder inspirerende vrouw die ons voor altijd bij zal blijven.

Iedereen heeft te maken met tegenslagen in het leven, maar het belangrijkste aspect is: hoe ga je daarmee om? Als er iemand is die dit weet, dan is dat Bibian Mentel. Deze meervoudig snowboardkampioene heeft tegenslagen op het gebied van haar gezondheid gehad.

Naast de strijd tegen kanker liep Bibian tijdens een operatie een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Zij wilde vanaf afgelopen maart werken aan haar mobiliteit, maar toen kwam de lockdown. Voor veel mensen was dat een zware domper, maar Bibian ging daar anders mee om.

“Ik vond het wel heel vervelend, dat we terughoudend moesten zijn met knuffelen. Wij zijn namelijk echt een knuffelgezin, maar mijn zoon was op vakantie geweest met zijn vrienden. Omdat ik val onder de risicogroepen moesten we een aangepaste manier vinden. Bijvoorbeeld knuffelen met ons gezicht afgewend en verder anderhalve meter afstand houden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en beperkingen willen wij wel echt leven en daar hoort menselijk contact – met beleid – ook bij.

We zijn allemaal getest, gelukkig negatief. De situatie met corona is lastig, maar ik wil me altijd focussen op de mogelijkheden. Hierdoor krijg je ook positieve energie! Ikzelf krijg vooral energie van mijn gezin en vrienden. Daarnaast krijg ik ook energie van sporten: zelf doen én ernaar kijken. “

Was jij als klein meisje ook zo positief ingesteld?

“Ja, ik heb altijd zo in het leven gestaan. Dat heb ik van mijn moeder, die mij altijd erop wees dat je zoveel mogelijk op een positieve manier moet leven. Ik heb de pech dat ik de ziekte kanker in mijn rugzakje heb, maar dat weerhoudt mij er niet van om gewoon te leven. Ik heb een ziekte, maar ik ben niet mijn ziekte. Dat geldt voor iedereen die een ziekte heeft. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen elkaar als persoon blijft zien.”

“Dat geldt ook voor de persoon die ziek is. Kijk voorbij je ziekte, wanneer je als patiënt het behandeltraject ingaat! Probeer zoveel mogelijk de controle over je leven te houden en blijf kritisch in gesprekken met artsen. Uiteindelijk maak jij de beslissende keuzes. Neem altijd iemand anders mee, die ook met een open en andere blik naar zaken kan kijken. Het is immers jouw leven, dus probeer zoveel mogelijk de regie in eigen handen te houden.”

Bibian heeft drie adviezen om positief in het leven te staan: 

  1. Focus je op de mogelijkheden
  2. Verzamel herinneringen
  3. Blijf je passie volgen

Mentelity Foundation

De Mentelity Foundation is er om mensen met een fysieke uitdaging te helpen kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Leven met een uitdaging is niet niks. Daarom organiseert de vereniging activiteiten waarbij de lat hoog ligt, waardoor ze een hoge bijdrage leveren aan de mentale en fysieke ontwikkeling. Meer info: mentelityfoundation.org

Next article