Skip to main content
Home » Aandacht voor Oncologie » Deze oncoloog kreeg zelf borstkanker
Aandacht voor Oncologie

Deze oncoloog kreeg zelf borstkanker

Hester Oldenburg
Hester Oldenburg
Links: Hester Oldenburg (oncologisch chirurg)

In 2007 en in 2013 werd bij oncologisch chirurg Hester Oldenburg borstkanker geconstateerd. Beide keren is ze, dankzij vroege diagnose en een goede behandeling, volledig genezen.

Hoe ontdekte u dat u borstkanker had?

“Ik voelde een knobbeltje in mijn borst waarvan ik dacht ‘dat zat er eerst niet’. Ik heb het een tijdje aangekeken maarn het ging niet weg. Op dat moment heb ik hier in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis aan de bel getrokken.”

Waarom heeft u niet gelijk actie ondernomen?

“Dat was toch wel het bekende ‘kop in het zand steken’. Ik ben gespecialiseerd in borstkanker en op de een of andere manier denk je dan dat overkomt mij niet.”

Wat gebeurde er toen u eenmaal aangaf ‘ik heb een knobbeltje in mijn borst’?

“Je gaat dan net als alle anderen door de medische molen. Gelukkig bleek al heel snel dat het ging om een heel kleine tumor, echt het beginstadium. Dat is een enorm voordeel. Hoe eerder je erbij bent, des te beter de behandelmogelijkheden en des te groter de kans op genezing. Bovendien zijn er in zo’n vroeg stadium doorgaans minder behandelingen nodig.”

Als u de diagnose bespreekt met uw patiënten, wat doet het dan met hen?

“Eerst is er de schrik en daarna de angst ‘ga ik hieraan dood’. Dat is een hele logische reactie. Je wordt tenslotte geconfronteerd met een potentieel dodelijke ziekte. Hoe goed ookk de behandelmogelijkheden, er zijn nog altijd vrouwen die overlijden aan borstkanker.”

Had u ook die doodsangst?

“Nee, bij mij was het vooral ongeloof. Ik had echt het gevoel dat dit mij nooit zou overkomen. Dat was ook nog zo tijdens de onderzoeken. Ik was gewoon aan het werk toen ik de uitslag kreeg. Gelukkig was die gelijk redelijk positief. Het was een vroeg stadium. Daardoor had ik ook direct de overtuiging ‘hier ga ik niet aan dood’. Wel moet je natuurlijk al die behandelingen ondergaan en ik was absoluut heel erg geschrokken. Dit kon mij dus ook overkomen.”

Waar moet je als vrouw op letten om borstkanker vroegtijdig te ontdekken?

“Bijna iedereen noemt als eerste een knobbeltje of bobbeltje in je borst of in je oksel. Dat is ook wat het meest voorkomt, maar eigenlijk moet je alert zijn op elke verandering. Bijvoorbeeld een deukje, een verandering van je huid of kleur van de borst en heel soms is er sprake van bloed- of vochtverlies uit de tepel.”

Wat moet je doen als er iets verandert?

“Je kunt het even, bijvoorbeeld een menstruatiecyclus of vier weken, aankijken. Rond je menstruatie treden vaker veranderingen op aan de borst. Is het daarna niet weg, maak dan echt gelijk een afspraak met je huisarts. Hoe eerder je erbij bent, des te groter de kans op genezing.”

Meer info

Voor meer informatie lees ‘Het borstkanker boek’ van dr. Hester Oldenburg en dr. Marie-Jeanne Vrancken.

De borstkankervereniging Nederland bestaat dit jaar 40 jaar en vraagt dit jaar aandacht voor thema ‘Borstkanker heb je niet alleen’. Lees meer op https://borstkanker.nl/

Next article