Skip to main content
Home » ADHD » De chaos heeft een oorzaak
Sponsored

Schuldgevoel is een deel van de vrouwen met ADHD niet vreemd. Toch zijn de mogelijke gevolgen meestal geen kwestie van schuld, maar van neurologie vertelt psychiater Mireille Boerma. 

Verstoorde balans

Mireille Boerma drukt vrouwen op het hart zich absoluut niet schuldig te voelen. Er is niet zozeer sprake van een schuldvraag, maar veel eerder van een oorzaak-gevolgsituatie. De oorsprong vinden we in neurologie. Bij ADHD is er sprake van een verstoorde balans in de hersenen waardoor sommige delen van de hersenen minder efficiënt werken. De gevolgen zien we met name terug in zogenoemde executieve functies. Mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld moeite om aan een taak te beginnen en deze ook af te ronden. Daarnaast kan prioriteiten stellen lastig zijn en kampen ze soms met een verminderde emotieregulatie.  

Uitblijven diagnose

Dat ADHD zich bij meisjes anders uit dan bij jongens verbetert de situatie niet. “Zij zijn eerder dromerig dan druk en impulsief zoals jongens met ADHD. In diagnoses worden ze daarom vaak gemist. Soms verstrijken er jaren voor ADHD aan het licht komt. Intussen lopen ze tegen van alles aan”, zegt Boerma. 

Vaak kampen deze vrouwen met een laag zelfbeeld

Er kloppen dan ook regelmatig vrouwen bij haar aan met depressies en burn-outs die zonder het te weten ADHD hebben. Ze zijn óp. “Het doet wat met een mens als er een heel leven lang wordt gezegd dat je beter je best moet doen, terwijl je geen idee hebt waarom dingen niet lukken. Vaak kampen deze vrouwen met een laag zelfbeeld. En dat terwijl een behandeling hun situatie misschien al veel eerder had verbeterd.” 

Meer informatie

Met Dr Mir TV brengt Mireille Boerma ‘psychiatrie uit de praktijk’. In heldere taal krijgt u uitleg over psychiatrische aandoeningen, behandeling en medicatie, met verhalen uit de praktijk.

Wilt u een eerdere uitzending bekijken klik hier

Next article