Skip to main content
Home » Antimicrobiële resistentie » Wat is antimicrobiële resistentie?
AMR

Wat is antimicrobiële resistentie?

Antimicrobiële resistentie treedt op wanneer micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen wanneer ze worden blootgesteld aan antimicrobiële geneesmiddelen (zoals antibiotica, antischimmelmiddelen, antivirale middelen, antimalariamiddelen en anthelmintica). Micro-organismen die antimicrobiële resistentie ontwikkelen, worden soms “superbacteriën” genoemd. Als gevolg hiervan worden de medicijnen onbruikbaar en blijven infecties in het lichaam aanwezig, waardoor het risico op verspreiding naar anderen toeneemt. 

Feiten

– AMR vormt een steeds ernstigere bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. Dit vereist maatregelen in alle overheidssectoren en in de samenleving.

– Zonder effectieve antibiotica zou het succes van grote operaties en chemotherapie bij kanker in gevaar komen. 

– De kosten van gezondheidszorg voor patiënten met resistente infecties zijn hoger dan voor patiënten met niet-resistente infecties vanwege een langere ziekteduur, aanvullende tests en het gebruik van duurdere medicijnen.

– In 2016 ontwikkelden 490.000 mensen wereldwijd multiresistente tbc, en resistentie tegen geneesmiddelen begint ook de strijd tegen hiv en malaria te bemoeilijken.

Bron: Antimicrobial resistance – World Health Organization, 15 februari 2018.

Next article