Home » Astma & Allergieën » Het belang van een allergeenvrije slaapkamer
Allergeenvrij

Het belang van een allergeenvrije slaapkamer

Een prettige slaapomgeving is voor iedereen van belang. Voor mensen met (ernstig) allergisch astma gaat dat nog een stuk verder: een allergeenvrije slaapkamer kan de longen tot rust brengen en heeft in sommige gevallen klachten van allergische rhinitis verminderd (ontsteking van het neusslijmvlies) – waarbij saneren ook buiten de slaapkamermuren aandacht nodig heeft. 

Verschillende prikkels kunnen een rol spelen bij allergisch astma. Denk aan huisstofmijt, stuifmeel, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen, of bepaalde stoffen in medicijnen. Huisstofmijt is in Nederland de meest voorkomende allergische prikkel. De slaapkamer is daarmee een belangrijke plek om, voor zover mogelijk, allergeenvrij te maken.  

Saar van Nederveen-Bendien is longarts met een specialisatie in ernstig astma en COPD, en is werkzaam in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Zij benadrukt dat saneren en het creëren van een allergievrije omgeving, veel verder gaat dan slechts de slaapomgeving: “Het begint absoluut met het reduceren van prikkels en het saneren. Het heeft daarbij echter nooit zin om slechts één ruimte in je huis te saneren. Het gaat altijd om gecombineerde maatregelen. Bijvoorbeeld alleen maar allergeenvrije matrashoezen aanschaffen, heeft geen zin. Het beste resultaat bereik je door het nemen van verschillende maatregelen. 

Vermijden is onmogelijk 

In eigen huis draait het daarbij om acties zoals beddengoed boven de zestig graden wassen, allergeendichte matrashoezen overwegen, geen open kasten of vloerbedekking en uiteraard goed ventileren en luchten. Ook een verminderde luchtvochtigheid, draagt bij aan minder huisstofmijt. Juist de basics zijn zo van belang, omdat het al moeilijk genoeg is om allergische prikkels te vermijden. Eigenlijk zelfs onmogelijk, benadrukt ook Nederveen-Bendien: “Bij huisstofmijt weten we dat je dat nooit helemaal kan vermijden. Op je werk of op school, op vakantie, of tijdens bezoek – het zit op zoveel plekken. Hetzelfde geldt voor pollen; daar heb je ook weinig invloed op en het is niet eenvoudig om pollen contact te vermijden.  

Een allergeenvrije omgeving creëren begint bij de basics

Kwaliteit van leven 

Het actief aanpakken van allergieën kan een belangrijke positieve impact hebben op kwaliteit van leven. “We weten dat de gevolgen van allergische rhinitis voor de patiënt nog behoorlijk onderschat worden”, schetst Van Nederveen-Bendien. “Allergische rhinitis kan concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken en kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op de kwaliteit van slaap, ook bij kinderen. Dit kan weer gevolgen hebben voor bijvoorbeeld schoolprestaties. Dus het belang van het tijdig herkennen en adequaat behandelen van allergische klachten is groot. 

Next article