Skip to main content
Home » Astma & Allergieën » Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven
Allergische rinitis

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven

Als je allergische rinitis hebt, voel je je de hele dag door beroerd. Je neus loopt, je ogen kriebelen, je energieniveau is laag. Tegenwoordig denken mensen ook nog dat je mogelijk COVID-19 hebt.

Geen simpele neusverkoudheid

“Ga naar de dokter”, adviseert Sietze Reitsma, KNO-arts in het AMC. “De oplossing is vaak heel simpel.” Het probleem is dat veel mensen denken dat ze zich aanstellen, dat je niet met een ‘simpele neusverkoudheid’ naar de dokter moet gaan. De dokter heeft het immers veel te druk om zich daarmee bezig te houden.

In feite is het juist nu belangrijk om wel naar de dokter te gaan. Mensen kijken je vreemd of zelfs beschuldigend aan als jij verkouden en snotterig naar je werk gaat, boodschappen doet of gewoon buiten je hond uitlaat. Het advies is immers om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven en je te isoleren.”

Een op de drie

Een op de drie mensen heeft een milde tot zeer ernstige vorm van allergische rinitis. De maatschappelijke kosten van deze aandoening zijn sowieso al torenhoog. Mensen met deze aandoening kunnen niet optimaal presteren, moeten zich soms ziekmelden en hebben moeite met concentratie en lichamelijke inspanning.

“Als ze dan ook nog thuis moeten blijven omdat ze worden verdacht van Covid-19 dan zouden ze zo ongeveer de hele periode niet van huis kunnen. Dat is ondoenlijk voor de mensen zelf maar ook voor de maatschappij.”

Symptomen verschillen

Gelukkig zijn er verschillen in symptomen. Als je allergische rinitis hebt, heb je een kriebelig, jeukerig en branderig gevoel in je neus. Dat gaat samen met veel niezen en een grote snotproductie. Veel mensen hebben ook kriebelende, jeukende en rode ogen. Het kan zich ook uiten in een chronisch verkouden gevoel met een dichtzittende en volle neus. Hoewel COVDI-19 zich bij verschillende mensen op verschillende manieren kan manifesteren, zijn een kriebelende jeukende neus en veel niezen geen symptomen van COVID-19. Terwijl acuut verkouden worden en reukverlies lijden dat wel zijn. Ook oogklachten zie je niet bij COVID-19.

Laat je testen

“Voel je je anders dan normaal, veranderen je klachten, laat je dan testen op COVID-19”, adviseert Reitsma. “Heb je chronisch last van een snotterig gevoel, laat je dan ook testen maar dan voor allergische rinitis. Wat je ook doet, blijf er niet mee rondlopen.” De huisarts kan op eenvoudige wijze bepalen of sprake is van allergische rinitis. Hij zal een aantal vragen stellen en een allergietest doen.

Behandelmogelijkheden

De behandeling is doorgaans evenmin ingewikkeld. Verreweg de meeste mensen kunnen met een neusspray, op doktersrecept, de klachten vrijwel volledig onder controle krijgen. Als mensen een aanvullende behandeling nodig hebben, zijn er tabletten, eveneens op doktersrecept. Voor de zware gevallen is er immunotherapie, inmiddels ook bij huisstofmijtallergie.

Die therapie duurt drie tot vijf jaar. “Het helpt helaas niet in alle gevallen”, stelt Reitsma. “Maar het merendeel van de patiënten is daarna grotendeels of zelfs volledig klachtenvrij. Het is bovendien een behandeling die het immuunsysteem zodanig verandert dat je echt geneest, dat is in ieder geval het doel. Je hebt daarna minder of geen neusspray of tabletten meer nodig.”

Next article