Skip to main content
Home » Astma & Allergieën » Goede luchtkwaliteit binnen essentieel in strijd tegen corona
Binnenklimaat

Goede luchtkwaliteit binnen essentieel in strijd tegen corona

In de strijd tegen het coronavirus gaat tot nu toe te weinig aandacht uit naar de rol van slechte luchtkwaliteit in binnenruimten, vindt longarts Hans in ’t Veen.

Virussen zijn echte huismussen. Ze verspreiden zich binnen veel makkelijker dan buiten. Dit doen ze niet alleen via grote druppeltjes – de reden achter de anderhalve meter afstand – en oppervlakken zoals deurklinken, maar ook via kleine, onzichtbare deeltjes die we uitademen tijdens het praten, zingen of schreeuwen. Deze kleine deeltjes waaien buiten makkelijk weg, maar binnen blijven ze een stuk langer rond dwarrelen.

Aerosolen

Vanwege deze beruchte aerosolen wil Hans in ’t Veen, longarts aan het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, dat er meer aandacht uitgaat naar de luchtkwaliteit in binnenruimten. Zijn boodschap: we moeten de binnenlucht van onze huizen, scholen en verpleeginstellingen beter verversen.

“Nieuwe, schone lucht kan het virus verdunnen, waardoor je minder besmettingskans hebt”, zegt hij. Bovendien voorkomt verversing dat de binnenlucht te droog wordt. “Droge lucht droogt aerosolen uit en maakt ze kleiner. En hoe kleiner, hoe beter ze blijven hangen.”

De oplossing: ramen open. “En dan niet één raam”, verduidelijkt In ’t Veen. “Maar meerdere ramen, zodat je luchtstroming op gang brengt.” Ook luchtverversingssystemen kunnen helpen, zo lang het maar geen zogeheten recirculatiesystemen zijn.

Het probleem daarmee is volgens In ’t Veen dat ze de binnenlucht, met alle eventuele virussen van dien, slechts opzuigen en weer terugblazen. “Daar heb je alleen wat aan als er een goede filter tussen zit. Airco’s hebben die vaak niet, dus dat moet je checken.”

Spekpannenkoeken

In de eigen woning is er nog een ander, onverwacht wapen in de strijd tegen corona: de afzuigkap. Die kun je in feite ook zien als een luchtreinigingssysteem. Chronische blootstelling aan kaarslucht, open haarden, maar ook bak- en braadwalmen komt de longen niet ten goede.

“Het bakken van bijvoorbeeld een spekpannenkoek geeft heel veel fijnstof af, dus dan is een afzuigkap geen overbodige luxe.”

Zet regelmatig de ramen open voor schone lucht. Daarnaast kan een luchtverversingssysteem helpen, zo lang die is voorzien van een filter, evenals een goede afzuigkap. “En ik wil het bakken van spekpannenkoeken niet verbieden, maar ik zou er niet iedere dag eentje maken”, besluit In ’t Veen met een knipoog.

Next article