Skip to main content
Home » Astma & Allergieën » Leren leven met astma is een proces zonder einddatum
Astma

Leren leven met astma is een proces zonder einddatum

Sandra Breeuwsma is 28 jaar. Al kort na haar geboorte was ze erg benauwd en had ze veel last van allergieën. Pas in haar kleutertijd werd ontdekt dat ze astma heeft.  

Wat betekent het voor jou om astma te hebben? 

“Ik heb leren leven met astma. Dat ging en gaat met vallen en opstaan. Als ik iets heel graag wil dan moet ik van tevoren bedenken hoe ik dat kan doen en welke prijs ik bereid ben daarvoor te betalen. Op een goede dag ga ik bijvoorbeeld met een vriendin wandelen, halen we een koffietje onderweg en eten we daarna iets bij haar of bij mij thuis. Van zo’n dag kan ik enorm genieten. Het betekent wel dat ik de dagen daarna meer moet rusten. Vroeger zou ik me door mijn ziekte hebben laten beperken. Nu weet ik dat ik keuzes kan en mag maken. Dat maakt het leven mooier.” 

Hoe heeft jouw astma zich in de loop der jaren ontwikkeld? 

“De dokters noemen mijn astma een ernstige allergische of moeilijk behandelbare astma. Dat is niet altijd zo geweest. In mijn tienerjaren ging het best aardig. Tijdens mijn studie pedagogie was er een periode waarin ik een aantal longontstekingen en zelfs een schimmel in mijn longen had. Met behulp van medicatie en een intensieve longrevalidatie ging het daarna weer wat beter en kon ik mijn studie afronden. Daarna heb ik gewerkt als pedagoge. Het idee was toen nog het aantal uren langzaam op te bouwen. Dat is niet gelukt. Een paar jaar geleden ben ik duurzaam arbeidsongeschikt verklaard.” 

Wat heb je toen gedaan?  

“Toen ik in 2018 thuis kwam te zitten ging ik op zoek naar lotgenoten. Die waren er online niet echt veel. Vandaar dat ik ben gaan bloggen en vloggen. Ik ben een open boek en vertel wat er met me gebeurt en wat mijn ziekte met mij doet. Zo probeer ik anderen te helpen. Ik maak nu ook deel uit van een team vloggers. Wij gaan een serie maken over energieverdeling. Lichamelijk kan me dat uitputten maar mentaal geeft het me juist heel veel energie.” 

Heb je begeleiding gehad om te leren omgaan met jouw astma? 

“In de afgelopen jaren heb ik tweemaal een heel intensief longrevalidatietraject ondergaan. Ook heb ik hulp van een medisch psycholoog. Zij heeft mij veel geleerd. Vroeger was ik vaak zo geobsedeerd door de astma. Ik ging er, door eerdere ervaringen, al bij voorbaat van uit dat iets niet zou kunnen of lukken. De astma beheerste mijn leven. Nu weet ik dat ik niet mijn ziekte ben. Astma is maar een stukje van mijn leven. Ik kan weliswaar niet werken of intensief sporten maar ik wandel en ik fiets en ik ga ik iedere week naar medische fitness. Ik ben bepaald geen wrak.” 

Hoe zij jij je toekomst? 

“Mijn vriend Thomas en ik zijn al 11,5 jaar samen. Het is onze droom dat wij ooit papa en mama zullen worden. Mocht ons dat niet gegeven zijn dan hoop ik dat ik op een dag sterk genoeg zal zijn om weer aan het werk te kunnen gaan. Er zijn nog zoveel dromen om te realiseren en er is nog zoveel om van te genieten. Het leven is echt de moeite waard.” 

Op 11 juli wordt er 5 dagen lang vanaf het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam naar het Nederlands Astmacentrum Davos om geld op te halen voor kinderen met ernstig astma. Wij fietsen onszelf ‘’Buiten Adem’’ voor kinderen met ernstig astma zodat zij dit in de toekomst minder vaak hoeven te zijn. Wilt u onze sponsortocht steunen doneer dan via onze actiepagina.

Meer informatie

Volg de serie van Sandra en haar Astmaatjes via de vereniging Nederland Davos. Bekijk hier de eerste aflevering.

Long Alliantie Nederland, het Longfonds en Vereniging Nederland Davos hebben een test ontwikkeld voor astmapatiënten. Kun jij alles blijven doen met astma? Doe hier de test.

Next article