Skip to main content
Home » Auto-immuunziekten » Dermatoloog: “Jeuk is erger dan pijn, zeggen ze soms” 
psoariasis

Dermatoloog: “Jeuk is erger dan pijn, zeggen ze soms” 

Psoriasis en eczeem zijn allebei auto-immuunziekten. En dat is niet de enige overeenkomst. Zo hebben ze allebei flinke impact op een deel van de patiënten. 

“Jeuk is erger dan pijn, zeggen ze soms. Het ís ook vreselijk als je op ieder moment wel ergens jeuk hebt door eczeem en er niet meer door kunt slapen. Bij psoriasis en eczeem leiden de rode en schilferige huid regelmatig tot schaamte, en een lagere kwaliteit van leven”, vertelt dermatoloog Christiaan Bakker van Ziekenhuis Nij Smellinghe. 

Winters en stress  

Beide aandoeningen openbaren zich via de huid en kunnen erfelijk zijn. Bij psoriasis maakt het lichaam te snel nieuwe huidcellen aan. Eczeem is een ontstekingsziekte die verschillende oorzaken kan hebben en onder meer is onder te verdelen in constitutioneel eczeem en contactallergisch eczeem. Hoewel allebei de auto-immuunziekten worden gekenmerkt door een droge huid en rode plekken, is de jeuk bij eczeem vaak erger; geen eczeem zonder jeuk. Een symptoom van psoriasis is juist weer de schilfering op plekken zoals de voorkant van de ellebogen, knieën en het behaarde hoofd. Ook kan psoriasis leiden tot gewrichtsproblemen.  

“In de wintermaanden kunnen huidklachten verergeren”, zegt Bakker. “De verwarming gaat hoger. Door de drogere lucht droogt ook de huid verder uit. Een deel van de mensen met psoriasis heeft in de winter meer last van klachten door gebrek aan daglicht. Daarnaast is stress -en dus alles wat dat veroorzaakt- een belangrijke trigger. Die versterkt de symptomen van beide ziekten.” 

Vet 

Constitutioneel eczeem openbaart zich bij het merendeel van de patiënten in de kindertijd, tussen de geboorte en het tweede jaar. Een groot deel groeit over de ziekte heen. Bij psoriasis ligt dat anders. De ziekte doet zich meestal vanaf de puberteit voor en de patiënt heeft er vaak de rest van zijn leven mee te maken. De ernst van beide aandoeningen kan variëren per levensfase. 

In de wintermaanden kunnen huidklachten verergeren

Christiaan Bakker

“Het vet houden van de huid is bij eczeem van belang”, zegt dermatoloog Patrick Kemperman van het Amsterdam UMC en het Dijklander Ziekenhuis. “Mensen met een droge, geïrriteerde huid kunnen zelf met een neutrale zalf hun huid proberen ‘terug te vetten’. Al is het eveneens slim om andere boosdoeners aan te pakken. Te lang en te warm douchen en teveel zeep is ook funest voor een gevoelige huid.”  

Regie 

Dermatologen beschikken over een uitgebreid behandelpalet. Dat varieert van het voorschrijven van ontstekingsremmende crèmes en lichttherapie tot immunotherapie middels tabletten of injecties. Het vinden van de juiste behandeling is soms een zoektocht. “Een crème die voor de een goed werkt, doet dat niet automatisch voor een ander. De eigen regie is in de behandeling van psoriasis en eczeem heel belangrijk”, zegt Kemperman. Dit betekent dat de persoon in kwestie zelf ook kennis moet hebben van en inzicht in zijn ziekte. “Bijvoorbeeld: leren wanneer je het smeren moet intensiveren en wanneer afbouwen noodzakelijk is. En als een behandeling niet aanslaat? Terug naar de arts, en samen op zoek naar iets wat wél werkt.” 

Meer informatie

Tot op de huid is een bundeling van bevlogen columns over de huid en al zijn afwijkingen. Leerzaam, vrolijk en op inspirerende wijze beschrijft dermatoloog Christiaan Bakker de ervaringen uit zijn praktijk. Een bont overzicht aan huidaandoeningen passeert de revue, en een evenzo kleurrijke verzameling aan interessante personages. Hun verhalen zijn uit het leven gegrepen en telkens herkenbaar. De auteur weet de lezer mee te nemen in zijn onbevangen leergierigheid naar dat fantastische orgaan, de huid.

Next article