Home » Auto-immuunziekten » Waarom mondgezondheid extra belangrijk is bij diabetes  
Auto-immuunziekten

Waarom mondgezondheid extra belangrijk is bij diabetes  

Diabetici hebben grotere kans op tandvleesproblemen. En problemen in de mond zorgen weer voor een verergering van de diabetes. Bruno Loos, hoogleraar parodontologie, legt uit.

Welke invloed heeft diabetes op de mondgezondheid? 

“Diabetespatiënten zijn resistent voor insuline: een hormoon dat de suikerspiegels in het bloed reguleert. Diabetici krijgen daardoor te hoge glucosespiegels in hun bloed wat leidt tot ontstekingsreacties in het lichaam. Ook krijg je een verminderde weerstand, waardoor bestaande ontstekingsprocessen worden verergerd. Dat gebeurt ook in de mond waar er ontstekingen ontstaan rondom de tanden en kiezen.” 

Wat is de invloed van tandvleesproblemen op de diabetes? 

“Alle organen zijn verbonden met het lichaam. En de mond heeft invloed op de algehele gezondheid. Chronische ontstekingen in de mond zorgen voor een verergering van insulineresistentie. Daardoor worden ontstekingsprocessen weer verergerd, waardoor er problemen in de mond opspelen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.” 

Chronische ontstekingen in de mond zorgen voor een verergering van insulineresistentie.

Welke klachten kunnen diabetespatiënten in hun mond krijgen? 

“In het begin niet zo veel, dat is wel verraderlijk. Maar doordat de mond vatbaarder wordt voor ontstekingen zie je bijvoorbeeld bloedend tandvlees, parodontitis, pijn en tanden die los gaan staan. Ook zijn een brandend gevoel in de mond en schimmelinfecties mogelijk. De mond wordt droger en smaak kan verminderen.” 

Waar moeten diabetespatiënten op letten? 

“Allereerst is het belangrijk om te wéten dat je diabetes hebt. Want dan kun je je bloedsuikerspiegels gaan reguleren. Laat je dus regelmatig controleren. Ook is een gezond gewicht belangrijk, want overgewicht zorgt voor een toename in insulineresistentie.” 

“Ga daarnaast twee keer per jaar naar de tandarts. Vertel daar dat je diabetes hebt, en vraag om een extra controle op je tandvlees. En poets natuurlijk twee keer per dag zorgvuldig. Mocht je toch parodontitis hebben: laat het behandelen. Een goede mondgezondheid helpt mee om je insulineresistentie te verlagen.” 

Next article