Skip to main content
Home » Botten & Gewrichten » Fractuurvrij blijven
Fractuurvrij

Fractuurvrij blijven

Als je osteoporose hebt, is het belangrijk om fractuurvrij te blijven. Het voorkomt een bezoek aan het ziekenhuis, wat zeker in deze coronatijd van groot belang is. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is lid van de de International Osteoporosis Foundation (IOF) en deelt hieronder hun tips.

Voorkom noodzakelijk bezoek ziekenhuis

Nu zeker, meer dan ooit, is fractuurvrij blijven van cruciaal belang voor iedereen met osteoporose. De gezondheidszorg is in deze tijd van COVID-19 crisis overbelast. Alleen voor noodzakelijke zorg kan je nog terecht in het ziekenhuis. Voorkom dan ook een noodzakelijk bezoek aan het ziekenhuis. Het IOF geeft hiervoor een aantal tips.

Tips

 • Voorkom valpartijen: zorg ervoor dat je thuisomgeving geen obstakels bevat.
 • Stop niet zelf met je voorgeschreven osteoporosebehandeling (inclusief calcium- en vitamine D-supplementen) maar neem contact op met je behandelend arts, als je je zorgen maakt.
 • Vraag je behandelend arts of de controle afspraak die je binnenkort in het ziekenhuis hebt noodzakelijk is of dat deze:
  • wordt verzet naar een andere datum.
  • plaatsvindt per telefoon of een online verbinding (Skype, What’s App, Zoom)
 • Blijf telefonisch of online contact houden met familie en vrienden. Fysieke isolatie hoeft geen sociale isolatie te zijn.
 • Aarzel niet om hulp te vragen die je nodig hebt voor de boodschappen of het ophalen van medicatie bij de apotheek.
 • Wanneer je afspraak voor een injectie of infuus voor osteoporose wordt geannuleerd of verzet, heeft een tijdelijke vertraging in de medicatie geen langdurig effect op je botgezondheid. De geldt ook als je je medicatie tijdelijk niet kunt innemen omdat je onwel bent. Overleg dit altijd wel eerst met je behandelend arts.
 • Als je Denosumab gebruikt, is het belangrijk dat je een volgende injectie niet langer dan vier weken uitstelt, omdat de voordelen dankzij injecteren snel afnemen wanneer je dat niet doet. Zorg ervoor dat je samen met je behandelend arts zo snel mogelijk een nieuwe behandeling inplant als een behandeling wordt geannuleerd.
 • Als je je onwel voelt en samen met je behandelend arts besluit om medicatie tijdelijk te stopen, vergeet dan niet je gebruikelijke dosis te hervatten zodra je je weer goed genoeg voelt.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over leven met reuma? Je kunt met al je vragen terecht bij ReumaZorg Nederland

Bron: Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) – Nieuws

Next article