Home » Botten & Gewrichten » Reuma in tijden van COVID-19: stop niet met je medicatie
COVID19

Reuma in tijden van COVID-19: stop niet met je medicatie

Alfons den Broeder
Alfons den Broeder

Veel patiënten en zelfs dokters denken dat reumapatiënten een veel hoger risico lopen op het krijgen van COVID-19. Dat is niet het geval. De gemiddelde reumapatiënt heeft geen of slechts een miniem verhoogde kans op het oplopen van het virus. 

Het is een misvatting dat reumamedicatie het afweersysteem volledig of vrijwel volledig onderdrukt. Het wordt op bepaalde punten iets geremd maar werkt voor de rest volstrekt normaal. “Uitsluitend als er sprake is van een heel ernstige vorm van reuma en het gebruik van verschillende medicijnen in hoge doseringen is er sprake van een duidelijk verhoogd risico”, vertelt reumatoloog-epidemioloog dr. Alfons den Broeder. 

Infectiekans niet of nauwelijks verhoogd 

Den Broeder, expert op het gebied van de connectie reumatologische ontstekingsziekten, reumaremmende medicatie en het infectierisico, is lid van de werkgroep COVID-19 van de Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de medicatie zowel positieve als negatieve effecten kan hebben.

Het lijkt echter in het algemeen de infectiekans niet of nauwelijks te verhogen. Sommige reumaremmers lijken zelfs te werken bij corona. Het gaat immers om een virus en een virus heeft cellen nodig om te delen. “Als je de celdeling remt in een mens, remt dat ook de deling van het virus.” Ook voorkomen deze middelen dat de afweer doorschiet. Dat laatste is vaak de oorzaak dat mensen op de intensive care terechtkomen. 

Nieuw onderzoek 

Vanuit de Sint Maartenskliniek is met enkele andere ziekenhuizen een groot wetenschappelijk onderzoek gestart naar wat bij COVID-19-infecties onder reumapatiënten de beste strategie is: stoppen of doorgaan met bepaalde medicatie. “Op dit moment is het advies om als je geen infectie hebt niet te stoppen met medicijnen.

Ze doen nauwelijks kwaad en wellicht zelfs goed. Wat het beste is als je eenmaal een infectie hebt – doorgaan of stoppen met de reumaremmers – is onduidelijk, vandaar dit onderzoek.”  

Op dit moment is het advies niet stoppen met medicijnen

Algemene adviezen  

Reumapatiënten lijken meer dan gemiddeld goede maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Naast de algemene maatregelen als een mondkapje dragen in afgesloten ruimten met andere mensen, het verminderen van contactmomenten, de anderhalve meter afstand naleven en het beperken van alcoholgebruik zijn er voor reumapatiënten geen extra adviezen.

Gezonde leefstijl 

Wat wel blijkt, is dat onder reumapatiënten het percentage mensen met overgewicht en het percentage rokers duidelijk hoger ligt dan gemiddeld. “Ouderen, mensen met overgewicht en rokers lopen een verhoogd risico op het krijgen van het virus en op een slechter beloop van de ziekte”, waarschuwt Den Broeder.

Zijn advies is dan ook om, naast het blijven gebruiken van de voorgeschreven medicatie, voldoende te bewegen, gezond te eten en te stoppen met roken. Dat laatste geldt temeer omdat de helft van de gevallen van reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door roken.   

Voor meer informatie over het onderzoek naar reumamedicijnen en het coronavirus bezoek de website www.gofundme.com.

Next article