Home » Botten & Gewrichten » Thuiswerken is stille sloper
Nekklachten

Thuiswerken is stille sloper

Vrouw strekt zich uit achter haar bureau
Vrouw strekt zich uit achter haar bureau

Uit onderzoek blijkt dat wie nu thuis werkt langer achter de computer zit, meer uren per dag gebogen zit over een toetsenbord édaarnaast ook nog eens minder beweegt. Dat leidt tot een explosie van vooral nek- en rugklachten. 

In eerste instantie vallen die lichamelijke klachten nauwelijks op. Je voelt je iets stijver en merkt dat de schouder- en nekspieren wat verkrampen. Om dat te verhelpen, rek je je wat vaker uit, rol je met je schouders en draai je je nek van links naar rechts. Als je opstaat, strek je je rug. Vaak voelt het dan al wat beter. De meeste mensen gaan ervan uit dat het erbij hoort als je wat langer achter je computer werkt.

Signalen herkennen 

Dat is echter niet zo. “Je lichaam is aan het compenseren”, waarschuwt Tanja Valk-Mulder, chiropractor en bestuurslid bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie. Als je die signalen niet tijdig onderkent, kan uiteindelijk schade ontstaan aan het bewegingsapparaat. Vaak gaat het om kleine problemen die met een bezoek aan bijvoorbeeld een chiropractor eenvoudig te verhelpen zijn. 

Als je de signalen negeert ontstaan er vaak ernstiger klachten zoals een hernia of raakt het lichaam langdurig uit balans. “Dat kan leiden tot chronische bewegingsproblemen.” Het is dan ook belangrijk om problemen tijdig te onderkennen en actie te ondernemen. 

Gebouwd om te bewegen 

“Wij zeggen niet voor niets ‘zitten is het nieuwe roken’”, meldt Valk-Mulder. “Wij zijn niet gebouwd om lang te zitten. Wij zijn gemaakt om te bewegen.” Minder lang achter elkaar zittend werken en vaker bewegen is de enige manier om klachten te voorkomen. Een paar keer per dag een kwartiertje wandelen is een prima manier om meer te gaan bewegen.

Wij zijn niet gebouwd om lang te zitten

Oorzaak aanpakken 

Ieder lichaam is uniek en oefeningen doen om klachten te verminderen of verhelpen, is maatwerk. Pijnklachten en bewegingsbeperkingen heb je bovendien vaak niet op de plek waar het probleem is ontstaan. “Laat je checken door een chiropractor”, adviseert Valk-Mulder. “Die kan achterhalen wat de oorzaak is van je klachten en een juiste behandeling en adviezen geven. Dat kan tot snelle verlichting leiden en voorkomen dat klachten onnodig chronisch worden.” 

Veiligheid voorop 

Soms aarzelen mensen, uit angst voor besmetting met het coronavirus, om naar de chiropractor te gaan. Dat is niet nodig. Iedere praktijk heeft vergaande maatregelen getroffen om de mogelijkheid op besmetting met het virus zoveel als mogelijk te beperken. “Veiligheid staat uiteraard voorop”, stelt Valk-Mulder. Binnen de praktijk worden alle protocollen voor de gezondheidszorg nauwgezet opgevolgd. Neem beginnende klachten aan het bewegingsapparaat serieus en onderneem actie.” 

Next article