Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Een derde van de hart- en vaatpatiënten kampt met verminderd welbevinden
Hart- en vaatziekten

Een derde van de hart- en vaatpatiënten kampt met verminderd welbevinden

Doctor
Doctor

Een hart- of vaataandoening heeft sowieso impact. Mentale problemen, zoals depressie en angst, zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met een hart- of vaataandoening. Het coronavirus zorgt voor extra zorgen waardoor lotgenotencontact belangrijker is dan ooit.

In tijden van corona

Ruim een derde van de patiënten met hart- en vaataandoeningen kampt in coronatijd met verminderd welbevinden. Dat blijkt uit recent onderzoek dat door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Harteraad is uitgevoerd. In tijden van corona is deze groep extra kwetsbaar voor mentale problemen, zo blijkt uit de resultaten. 

“Deze groep mensen maakt zich ernstig zorgen over hun eigen veiligheid en toekomstperspectief. Denk hierbij aan financiële zekerheid zoals een baan en de bereikbaarheid van de reguliere zorg”, zegt Anke Vervoord, directeur van Harteraad. Deze grote groep van ruim 1,5 miljoen mensen heeft praktische, sociale en emotionele steun nodig. Dit geldt natuurlijk ook voor hun naasten, want ook zij hebben hun angsten en zorgen. “Die zorgen worden niet altijd uitgesproken, daarin vervult Harteraad ook een belangrijke rol.”

Gelijkgestemden 

Onder veel hart – en vaatpatiënten heerst er de reële angst om besmet te raken met het coronavirus en eenzaamheid ligt op de loer. In heel Nederland biedt Harteraad samen met vrijwilligers een veilige plek voor het uitwisselen van kennis, ontmoetingen en ervaringsverhalen. “Vooral die ervaringen blijken erg belangrijk te zijn om op een juiste manier met de aandoening om te gaan”, vertelt Anke.

“Het creëren van dit lotgenotencontact is belangrijk als ondersteuning van elkaar, waardoor iedereen geprikkeld wordt om zo optimaal mogelijk zijn of haar eigen leven te leiden. Daarnaast doorbreekt het lotgenotencontact ook het isolement van sommige patiënten die vanwege corona minder contact hebben met andere mensen.” 

Beschikbaarheid van zorg 

Door de coronamaatregelen kwam in de maanden maart, april en mei hartrevalidatie, die van levensverlengend belang is, tot stilstand. Naar schatting ging het om 30.000 patiënten.

Harteraad heeft met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en andere partners er bij ziekenhuizen en hartrevalidatiecentra op aangedrongen om hartrevalidatie op afstand aan te bieden. “Op die manier blijven we elkaar helpen en dat vind ik nu belangrijker dan ooit. Ik zou daarom iedereen ook willen adviseren: houd je ogen, oren én hart voor elkaar open, zodat niemand in de kou blijft staan!” 

Middels deze special willen wij in het speciaal aandacht vragen voor deze groep hart- en vaatpatiënten.  

Next article