Skip to main content
Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Hartszaken: hoe Yolande haar leven terugkreeg dankzij een nieuwe hartklep
Cardiovasculaire Gezondheid

Hartszaken: hoe Yolande haar leven terugkreeg dankzij een nieuwe hartklep

Yolande van der Scheer (72) kreeg in 2019 te horen dat ze een nieuwe hartklep nodig had. Ingrijpend en intens, maar een TAVI-behandeling bood uitkomst. “Ik heb mijn leven weer terug.” 

Wanneer ontstonden de hartproblemen? 

“Al geruime tijd was ik heel erg moe en had ik geregeld pijn op de borst. Erg vervelend, maar ik dacht: het zal wel, het hoort vast bij het ouder worden. Begin mei 2019 ging het mis. Al fietsend naar de winkel voelde ik me opeens helemaal niet goed worden. Eenmaal daar ging het van kwaad tot erger. Per ambulance werd ik naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat ik een ernstige vernauwing had bij mijn hartklep.” 


Hoe was het om te horen dat u aortaklepstenose heeft? 

“Enorm schrikken. Ik was al bekend met gezondheidsproblemen, ik heb namelijk astma en zeer slechte vaten, waarvoor ik meerdere malen geopereerd ben. Maar iets aan je hart, dat is toch wel heel iets anders. Wat stond me allemaal nog te wachten? Zou ik dit wel overleven? Twee weken lang heb ik in het ziekenhuis gelegen. Mijn angst en onrust groeide toen de artsen zeiden dat ze niks voor me konden doen vanwege mijn slechte vaten. Ik had zelfs al afscheid genomen van mijn kinderen. Heel heftig, maar het zag er dan ook slecht voor me uit.” 


Wat gebeurde er toen? 

“Uiteindelijk ben ik per ambulance naar het Radboudumc gebracht. Dankzij een nieuwe techniek konden ze hier wél iets voor me doen: een TAVI-behandeling. Via een kleine incisie onder mijn linkerborst en tussen de ribben door werd er dan een nieuwe klep geplaatst. Normaal gesproken gaat dit via de lies, maar vanwege mijn slechte vaten koos de chirurg voor deze optie. Ik had nog nooit van deze behandeling gehoord, kende alleen de horrorverhalen over pijnlijke openhartoperaties waarbij de hele borstkas doorgezaagd moet worden. De chirurg was erg optimistisch over deze TAVI-behandeling, dat gaf vertrouwen. Ook al bleef ik het wel erg spannend vinden.” 

Na de behandeling kon ik vrijwel direct het wandelen, fietsen en zwemmen oppakken


Hoe heeft u de ingreep ervaren? 

“Heel positief. Ik heb nauwelijks pijn of ongemak ervaren. De dag na de ingreep liep ik alweer rond in de ziekenhuisgangen. En eenmaal weer thuis kon ik vrijwel direct het fietsen en zwemmen oppakken. Ook kan ik nu weer bij mensen op visite, winkelen en lekker lang wandelen in de natuur. Dingen die ik altijd graag deed, maar wat lange tijd niet lukte vanwege mijn beperkte energie. Nu heb ik eindelijk mijn fitheid weer terug. Of beter gezegd: ik heb mijn leven terug! De TAVI-behandeling is echt levensverlengend geweest. Ik kan het iedereen aanraden!” 

Lisanne, jij bent de kleindochter van Yolande. Hoe zou jij je oma beschrijven?  

“Ze is een lieve, creatieve vrouw. Ze was vroeger altijd bezig met schilderen, waar ik veel bewondering voor had. Verder onderneemt ze graag dingen zoals dagjes uit of familiebezoekjes.”  

Wat deed het met jou toen je hoorde dat je oma’s hartklep vervangen moest worden? 

“Het is altijd schrikken als je hoort dat er iets niet in orde is met je oma. De operatie die mijn oma heeft ondergaan vond ik natuurlijk spannend, want het gaat wel om haar hart. Maar ik ben nooit echt bang geweest. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat het goed zou komen. Het is fijn om te zien dat het nu stukken beter met haar gaat en ik hoop dat het nog heel lang goed met haar mag blijven gaan. Ze heeft inmiddels al het een en ander meegemaakt, maar komt iedere keer overal weer bovenop. Laat toch zien hoe sterk ze is!” 

Next article