Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Waarom regelmatig je bloeddruk meten belangrijk is
Bloeddruk

Waarom regelmatig je bloeddruk meten belangrijk is

Vrouw die haar bloeddruk aan het meten is
Vrouw die haar bloeddruk aan het meten is

Maar liefst een op de drie Nederlanders heeft een hoge bloeddruk en 40 procent van deze groep is hier niet eens van op de hoogte. Van een hoge bloeddruk voel je namelijk vaak niets. “En daar zit een potentieel gevaar”, zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. Zijn advies: minimaal een keer per jaar je bloeddruk meten. Ook Anita (45) ontdekte de zogenaamde ‘stille aandoening’ door te meten. 


(Geen) klachten

Anita liep net zoals drie miljoen andere Nederlanders nietsvermoedend rond met een hoge bloeddruk. “Het was in 2009, ik was destijds 45 jaar oud. We konden via mijn werk vrijwillig een bloeddrukmeting doen. De uitslag was alarmerend: mijn bovendruk was 220 en de onderdruk 160. Ik had geen klachten, dus het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is. Ik had het nooit verwacht.” 

Jaarlijks je bloeddruk meten 

Omdat je meestal niet merkt dat de bloeddruk hoog is, is het meten ervan de enige manier om daarachter te komen volgens David Smeekes: “Als je tijdig ontdekt dat je bloeddruk verhoogd is, kun je er vaak nog veel aan doen om deze weer te verlagen. Is de bloeddruk in orde, dan is eens per jaar meten in principe voldoende. Bij een te hoge waarde meet je de bloeddruk het liefst ook enkele dagen daarna, om te zien of die zo blijft.”

Gezond leven 

In het omlaag brengen of voorkomen van een hoge bloeddruk is de leefstijl volgens Smeekes een belangrijke hoeksteen. Hij adviseert om minder zout te eten. “Kies voor verse groenten en fruit en kook zelf. Zo houd je grip op de hoeveelheid zout die je eet. Tachtig procent van het zout dat we binnen krijgen komt namelijk uit bewerkte producten, dit is ontzettend veel.” 

Daarnaast kan beweging en stoppen met roken volgens David de bloeddruk op peil houden of omlaag brengen. “Mensen met overgewicht doen er goed aan om af te vallen. Hiermee kan de bloeddruk tot zo’n twintig punten dalen”, vervolgt hij.

Op tijd

Ook Anita kreeg het advies om haar leefstijl aan te passen. Anita: “Ik ben in totaal twintig kilo afgevallen en blij dat ik er op tijd achter ben gekomen. Hierdoor had ik nog de mogelijkheid om iets aan mijn bloeddruk te doen. Mijn gezondere leefstijl heeft effect gehad op mijn bloeddruk. Inmiddels slik ik sinds 2017 helemaal geen medicijnen meer en is mijn bloeddruk altijd goed. Ik houd dat wel in de gaten en meet met regelmaat mijn bloeddruk. Dat gaat heel makkelijk en kan ik gewoon thuis doen.” Leefstijl is de hoeksteen voor een lagere bloeddruk

Risico hart- en vaatziekten 

Bij de meeste mensen stijgt de bloeddruk in de loop der jaren. Vanaf het 40e levensjaar komt een hoge bloeddruk vaker voor. Vaak voel je hier niets van. Maar op de langere termijn kan een hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten zoals hartfalen, een hartinfarct, etalagebenen (vernauwing van de slagaders) en een beroerte verhogen. Een normale bloeddruk is 120/80. Bij waarden boven de 140/90 is er sprake van een hoge bloeddruk.

Kijk voor meer informatie over thuis je bloeddruk meten op www.hartstichting.nl/bloeddruk

Next article