Home » De Gouden Jaren » Cybercrime voorkomen: informeer je over oplichtingstrucs
Cybercrime

Cybercrime voorkomen: informeer je over oplichtingstrucs

Cybercrime
Cybercrime

Nu veel winkels dicht zijn en ook ouderen zich massaal op het internet wagen voor hun aankopen, komt de kwetsbaarheid van ouderen op het net aan het licht. De Koepel Gepensioneerden wil zich als belangenvereniging voor ouderen graag inzetten voor een betere bescherming van senioren op internet.

Mensen die slachtoffer worden van internetcriminaliteit schamen zich vaak. Veel ouderen denken dat het aan hun onhandigheid op de computer ligt. Koepel Gepensioneerden co-voorzitter Jaap van der Spek weet wel beter. Hij heeft zelf ervaren dat iedereen gewiekste criminelen op zijn pad kan treffen: “Mijn vrouw had bij bol.com iets voor de kleinkinderen besteld. Niets abnormaals.”

Toen de betaling haperde ging het mis: “Criminelen hadden een programmaatje tussen de bestelling en het betaaltraject geschoven, waardoor je ongemerkt naar hun criminele organisatie wordt geleid. De communicatie, zogenaamd nog steeds met de ING bank, was niet van echt te onderscheiden”, zegt Van der Spek.

“We gingen er braaf in mee, totdat ze aanboden om aan huis onze betaling en internetbankieren na te lopen, een zogenaamde service van de bank in verband met corona. Gelukkig schoot me de waarschuwing uit de campagne Senioren en Veiligheid te binnen, waar Koepel Gepensioneerden vorig jaar september partner in was, met een serie van vier filmpjes waarin verschillende oplichtingstrucs worden getoond. In een daarvan werd de ‘bank-aan-huis-oplichting’ specifiek genoemd.” Het was de redding voor het echtpaar Van der Spek.

Meer informatie

Koepel Gepensioneerden vertegenwoordigt 300.000 leden en zet zich in voor alle 3,5 miljoen gepensioneerden in Nederland op de gebieden veiligheid, zorg, wonen, welzijn, inkomen, koopkracht en pensioenen. Op de website (onder kopje Thema’s) kunt u zien wat Koepel Gepensioneerden doet om belangen van ouderen veilig te stellen.

Next article