Home » De Gouden Jaren » Kwalitatieve slaap: de enige manier om juist nu in balans te blijven
De Gouden Jaren

Kwalitatieve slaap: de enige manier om juist nu in balans te blijven

Je lontje wordt korter. Je concentratie holt achteruit. Herken je de symptomen? Wat slecht slapen met je doet, merk je pas als je ook overdag je accu niet meer kan opladen. En dat heeft niets te maken met je leeftijd, maar alles met de kwaliteit van je slaap.

Corona heeft ons leven drastisch veranderd. Leuke dingen zoals lekker eten in een restaurant, een terrasje pakken, naar de bioscoop of het theater gaan of gewoon vrienden of familie bezoeken kan even niet meer. In plaats daarvan zitten we thuis, kijken we meer tv dan ooit en houden we contact met onze familie en vrienden via tablet of mobiele telefoon.

Accu opladen

“Nu we overdag de accu niet meer voldoende kunnen opladen, is een goede nachtrust belangrijker dan ooit”, stelt slaapexpert Henk van ’t Hof. Voldoende lang én voldoende diep slapen is de enige manier om lichamelijk en geestelijk in balans te blijven. Veel mensen realiseren zich niet dat ze al een tijdje minder goed slapen. Zij laden hun accu ’s nachts bijvoorbeeld nog maar voor 80 procent op. Dat aan ze het eind van de dag of misschien zelfs aan het eind van de middag al zowel fysiek als mentaal vermoeid zijn, wijten mensen vaak aan de leeftijd.

Nu we overdag de accu niet meer voldoende kunnen opladen, is een goede nachtrust belangrijker dan ooit

Lichamelijke en geestelijk klachten

Volgens slaapexperts is leeftijd niet de oorzaak. Het gaat vooral om de leefstijl, de voeding, een goede slaapomgeving, een bed dat bij je past en het volgen van je bioritme. “Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben”, waarschuwt Van ’t Hof. Op lichamelijk gebied zijn de meest voorkomende problemen nek-, schouder- en rugklachten. Dat je geestelijke gezondheid negatief wordt beïnvloed, kun je merken aan concentratieproblemen en het beruchte ‘kortere lontje’. Naarmate klachten langer voortduren en de slaapkwaliteit verder vermindert, kunnen mensen zelfs neerslachtig worden.

Zoek tijdig hulp

Dat slecht slapen een negatieve impact op je heeft, wordt door de meeste mensen wel onderkend. Niet voor niets draaien slaapexperts overuren en heeft menig expert zelfs een wachtlijst. “Ik spreek regelmatig mensen – van álle leeftijden – die er té lang mee rond hebben gelopen. Zoek tijdig hulp”, adviseert Van ’t Hof. Wie voldoende lang en diep slaapt en daardoor de accu voor meer dan 90 procent oplaadt, krijgt groen licht. Mensen die al langere tijd hun accu voor minder dan 80 procent opladen, zitten in de oranje fase. In de rode fase ga je vaak al naar bed met het idee ‘dit wordt weer niets’. Naar bed gaan zorgt dan voor extra stress waardoor je nog moeilijker in- en doorslaapt of nog minder diep slaapt. Op dat moment zit je in een vicieuze cirkel die moet worden doorbroken.

Beter uitgerust

“Probeer, al dan niet samen met een expert, te ontdekken wat het slaapprobleem veroorzaakt. Want slecht slapen sloopt je gezondheid” stelt Van ’t Hof. Als slaapspecialist hebben we alle kennis, tools en slimme tips om je te helpen.

Next article