Home » De Gouden Jaren » Henriëtte (72) volgt nog regelmatig online college
De Gouden Jaren

Henriëtte (72) volgt nog regelmatig online college

Foto: Mila van Egmond

Dat je nooit te oud bent om te leren is misschien een cliché, maar daarom niet minder waar. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert voor senioren die nog lang niet uitgeleerd zijn interactieve colleges die gegeven worden door studenten. De onderwerpen die hierin aan bod komen, zijn nu ook online beschikbaar in OASE: Online Academie Senioren Educatie. Henriëtte van Vlerken volgt regelmatig online lessen over uiteenlopende onderwerpen. Het houdt haar scherp.  

Kun je iets over jezelf vertellen? 

“Ik heb in mijn leven weinig stilgezeten. Na de middelbare meisjesschool heb ik tien jaar in de verpleging gewerkt. Daarna volgde er werk in grafisch ontwerp, heb ik me beziggehouden met styling en ook heb ik jarenlang als assistente gewerkt voor Freek de Jonge. Daarnaast heb ik twee winkels -in interieurartikelen en in kleding- gerund en op verschillende plekken op de wereld gewoond. Met een bevriende fotograaf heb ik een poosje geleden een kinderboek gemaakt. Ik heb brede interesses, inderdaad. Van de coronabeperkingen heb ik tot nu toe dan ook niet zo’n last. Creatieve mensen vervelen zich doorgaans niet zo snel.” 

Je volgt bovendien online colleges voor 60-plussers van OASE: Online Academie Senioren Educatie. Hoe gaat dat in zijn werk? 

“Voor een vast bedrag per maand kun je op OASE online verschillende colleges volgen. De onderwerpen zijn divers en worden altijd belicht door een docent. Zo heb ik een les bekeken over het Midden-Oosten, maar bijvoorbeeld ook een college gevolgd over hoe het kan dat sommige vissen licht geven. Dat laatste leek me leuk om aan de kleinkinderen uit te leggen. Verder heb ik colleges gezien over de Nobelprijs en Zuid-Korea en de positie van vrouwen aldaar. Ook volgde ik een les over eten volgens de schijf van vijf, al heb ik gemerkt dat je anders moet eten als je ouder wordt.”

Wie wakker en nieuwsgierig blijft heeft nooit een saai leven

Wat is er leuk aan leren op latere leeftijd? 

“Ik ben nog steeds geïnteresseerd in nieuwe dingen en doe op deze manier gemakkelijk kennis op. Oudere mensen kunnen meer plezier krijgen in hun leven als ze geregeld iets nieuws leren. Er is voor iedereen wel een interessant onderwerp en je hoeft niet per se een bepaalde opleiding te hebben gevolgd om het te begrijpen. Ik krijg er energie van als ik wat opsteek. Het voordeel is ook dat je je algemene ontwikkeling ermee vergroot en eens over iets anders kunt praten dan de kinderen en kleinkinderen. Je wereld wordt minder klein. Soms hoor ik in een les één woord dat me meteen inspireert om andere colleges te zoeken over een ander gerelateerd thema. De lessen zijn relatief kort, gemiddeld een kwartier.” 

Waarom is het volgens jou belangrijk om een leven lang te blijven leren?  

“Nieuwe dingen leren kan bij veel oudere mensen de verveling tegengaan. Leren houdt je scherp, en wakker. Wie wakker en nieuwsgierig blijft heeft nooit een saai leven. Ik vind het heel belangrijk om altijd vragen te blijven stellen. Dán leer je. Anders gebeurt er niks. Door een leven lang te blijven leren geef je betekenis aan je leven.” 

Next article