Home » De Gouden Jaren » Spataderen? Ontdek de juiste behandeling voor jou
Aanleg

Spataderen? Ontdek de juiste behandeling voor jou

Spataderbehandeling
Spataderbehandeling

Spataderen zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen vervelende klachten veroorzaken. Volgens vaatchirurg Floris Vos is er met de juiste behandeling en met preventie gelukkig wel wat aan te doen. 

Vos werkt in een multidisciplinair team aan de behandeling van spataderen: “Spataderen ontstaan in de benen. Je pompspieren moeten het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog pompen. De klepjes in je aderen voorkomen dat het bloed terugstroomt. Werkt dat systeem niet goed meer, dan rekt een bloedvat uit en blijft het bloed in de benen staan. Je krijgt dan blauwe, kronkelige aderen.” 

Doorlopen met spataderen 

Ongeveer 60% van de bevolking krijgt op enig moment spataderen. “Leeftijd en aanleg spelen hierbij een rol, maar ook leefstijl”, zegt Vos. “Mensen die veel staan of juist veel zitten en mensen met overgewicht lopen meer risico.” De zichtbare aderen zijn maar een deel van het probleem.

Andere klachten zijn vaak moeilijk te plaatsen: vermoeide benen aan het einde van de dag, dikke enkels, verkleuring aan de huid, jeuk of eczeem. “Behandel je de spataderen niet dan kun je uiteindelijk zelfs wonden en ontstekingen aan het been krijgen. Ga bij klachten dus altijd naar je huisarts. Die kan de situatie beoordelen en je doorverwijzen naar een specialist”, aldus Vos.

Specialisme 

Een gespecialiseerde kliniek kan goed bepalen welke behandeling er nodig is. Dat verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de indicatie. Vos: “Een deel van de patiënten komt om cosmetische redenen, maar het grootste deel heeft ook klachten. In de kliniek kijkt een gespecialiseerde vaatlaborant met een echo naar de vaten om te achterhalen of er lekkende klepjes zijn die de klachten verklaren.” 

Dieperliggende vaten kunnen door een (vaat)chirurg of dermatoloog worden dicht gelaserd of helemaal worden verwijderd. Het bloed zoekt vervolgens een andere, gezonde ader op. Oppervlakkige spataderen worden behandeld met injecties om de kapotte vaatjes in de huid weg te spuiten. Voor het beste resultaat werkt Vos samen met dermatologen en huidtherapeuten.

“Zij kijken vanuit hun eigen specialisatie naar de patiënt zodat we samen de beste behandeling kunnen kiezen. Dat kan een behandeling zijn voor wonden aan het been, maar ook een oppervlakkige behandeling met een laser in het geval van kleine, cosmetisch storende vaatjes.” 

Voorzorg 

De behandelingen van spataderen worden steeds geavanceerder. Toch is voorkomen altijd het beste. Vos: “Bewegen is het belangrijkste. Het liefste zwemmen, wandelen en fietsen. En traplopen is goed om de pompspieren in de kuit aan het werk te zetten. Dus: skip de lift overal waar je komt en neem lekker de trap.”  

Next article