Skip to main content
Home » De Gouden Jaren » Zo blijft u langer en verantwoord thuis wonen
De Gouden Jaren

Zo blijft u langer en verantwoord thuis wonen

Thuis is een vertrouwde plek waar mensen logischere wijze veel waarde aan hechten. Maar naarmate de jaren verstrijken kan thuis blijven wonen een uitdaging zijn. Met deze tips kunnen mensen langer en verantwoord thuis blijven wonen.  

Tip 1: Pas de woning tijdig aan 

Indien iemand zelfstandig wil blijven wonen is het van belang dat de woning tijdig wordt aangepast. Enkele kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Denk hierbij aan een gelijkvloerse douche of een comfortabele traplift. Door deze aanpassingen tijdig door te voeren kan iemand langer in veiligheid thuis wonen. Een ergotherapeut kan hier ook advies over uitbrengen.  

Tip 2: Onderneem sociale activiteiten 

Door sociale activiteiten te ondernemen kan eenzaamheid worden voorkomen. Dit kan namelijk ook een van de redenen zijn waarom iemand moet verhuizen. Mensen met veel sociale contacten om zich heen voelen zich gelukkiger en blijven daardoor ook langer in goede gezondheid.  

Tip 3: Blijf bewegen 

Regelmatige beweging vertraagt het ouderdomsproces. Denk hierbij ook aan relatief kleine bewegingen, zoals een brief posten, boodschappen doen of zelfs de gordijnen openen.  

Tip 4: Probeer digitaal bij te blijven 

Steeds meer diensten verlopen digitaal. Bij mindere mobiliteit kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van digitale diensten. Denk hierbij aan online boodschappen bestellen, de deur bedienen of mantelzorgagenda’s bijhouden. Deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. 

Tip 5: Contact met de buren 

Veel mensen denken dat ze niet thuis kunnen blijven wonen door enkele kleine vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is: “Hoe krijg ik mijn boodschappen in huis als het sneeuwt?”. Wanneer er warm contact is met buren kunnen deze kleine vraagstukken vaak eenvoudig opgelost worden.  

Tip 6: Gevoel van veiligheid 

Onder veiligheid valt ook brandveiligheid, inbraakveiligheid en uitglijden. Jaarlijks overlijden er helaas veel mensen aan een val in huis. Voorkom dit door het huis veilig te maken.  

Tip 7: Betrek eventuele kinderen 

Indien er kinderen in het beeld zijn is het wijsheid deze te betrekken en een open gesprek te hebben. Bespreek onder welke omstandigheden thuis wonen mogelijk en verantwoord blijft. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kan er op elkaar gerekend worden. Goede afspraken voorkomen onenigheid en houden een fijne verhouding in stand.  

Tip 8: Maak gebruik van lokale netwerken 

Veel gemeenten zetten lokale netwerken in, ook om het langer thuis wonen van ouderen te kunnen stimuleren. Dit zijn gemakkelijke en soms zelfs kosteloze manieren om ondersteuning te krijgen. Deze ondersteuning vindt plaats in de vorm van burenhulp, mantelzorgers en burgerinitiatieven.  

Meer informatie

Vivent Langer Thuis ondersteunt ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving. De dienstverlening bestaat uit het aanbieden van producten en services in en aan huis, informatiebijeenkomsten en voordelen met de Viventpas.

Next article