Home » De Hersenen » Fabels rondom het Restless Leg Syndroom
De Hersenen

Fabels rondom het Restless Leg Syndroom

Resless legs
Resless legs

Er zijn nogal wat misvattingen rondom het Restless Leg Syndroom (RLS). Dr. Roselyne Rijsman, neuroloog en somnoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum, scheidt de fabels van de feiten. 

1. Als je RLS hebt, loop je meer kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson.

“RLS lijkt vaker voor te komen bij mensen met parkinson, maar het is niet zo dat RLS een voorbode is van deze ziekte.”  

2. RLS is een ziekte die alleen oude mensen treft.

“Zelfs jonge kinderen kunnen last hebben van Restless Leg Syndroom. Wel is het zo dat de ziekte vaker voorkomt bij ouderen. Hoe ouder je wordt, des te meer kans je loopt op het ontwikkelen van RLS.” S

3. Spierkramp is een vorm van RLS.

“Het lijkt erop. Toch is spierkramp iets heel anders. Het is een aanspanning in de kuitspier die blijft aanhouden. Als je dan je been strekt, verdwijnt de kramp. Bij RLS heb je het gevoel dat je je benen móet bewegen. Het is een drang. De beweging bij spierkramp is geen drang maar een oplossing voor de kramp.” 

4. Klachten van RLS ontstaan alleen als je slaapt

“Een van de kenmerken van RLS is dat de klachten een 24-uurs ritme hebben waarbij de klachten aanvankelijk alleen in de avond en nacht aanwezig zijn. Daarnaast is een van de kenmerken dat de klachten uitgelokt worden in rust. Als RLS echter ernstiger wordt, kunnen de klachten steeds vroeger op de dag starten.” 

5. Stress veroorzaakt RLS

“Gelukkig niet. Wel is het zo dat stress over het algemeen je draagkracht vermindert en klachten verergert. Dat is bij RLS ook zo. Hoe meer stress, des te meer klachten je ervaart.” 

Next article