Home » De Hersenen » Praten over angst helpt
Angststoornis

Praten over angst helpt

Vrouw bezoekt therapeut
Vrouw bezoekt therapeut

Wat hebben Adele, René van der Gijp, Javier Guzman en bijna 3,5 miljoen Nederlanders met elkaar gemeen? Een angststoornis. Je bent dus niet alleen als je elke dag piekert, paniekaanvallen hebt of je constant zorgen maakt over wat anderen van je denken. Toch zijn angststoornissen nog een groot taboe.


Iedereen is weleens bang of angstig. Een bonzend hart, snelle ademhaling, klamme handen. Wie kent het niet? Spannende dingen kunnen we nu eenmaal niet vermijden. Angst is een normale reactie, die je voorbereidt op dreigend gevaar. Als er echt gevaar is, zijn die waarschuwingen van je lichaam prima, want ze maken je alert. We kunnen vluchten of vechten. Maar is het gevaar verdwenen, dan moet de spanning weg gaan.  Bij ongeveer één op de vijf mensen gebeurt dat niet. Hun lichaam en hoofd staan de hele tijd in gevaarstand. Dan gaat angst je leven beheersen. Bijvoorbeeld omdat je dingen gaat vermijden, zoals een moeilijk telefoontje plegen of boodschappen doen in een drukke winkel.

Schaamte

De meeste mensen met een angststoornis vinden het lastig erover te praten met vrienden of familie. En op het werk al helemaal niet. Ze schamen zich, zijn bang dat niemand ze serieus neemt, of denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen. Neem Mara: zij kreeg last van rij-, faal- en verlatingsangst. Op haar dieptepunt stopte ze daardoor met haar studie en had ze in haar studentenkamer alleen nog maar een matras liggen. Spullen die haar deden denken aan het verleden, had ze allemaal weggedaan.

Mara
Ik ging constant maar door; zo ben ik opgevoed. Nadat ik door mijn angsten met mijn studie stopte, wilde ik niet terug naar mijn ouderlijkhuis. Daarom zocht ik een baan en focuste ik me daar volledig op. Ik dacht dat ik nergens last van zou hebben als ik keihard zou werken. Dat hielp natuurlijk niet. Ik zag niet in dat mijn angststoornissen de regie over mijn leven volledig hadden overgenomen.

Een vriend zag, luisterde en greep in. Inmiddels krijgt Mara therapie, heeft ze een succesvolle stage afgerond en krijgt ze langzamerhand de grip op haar leven terug. Als je erover praat, merk je vaak dat je vrienden er echt wel voor je zijn. En dat collega’s best begrip kunnen opbrengen, nu ze weten waarom je doet wat je doet.  

ADF stichting

In Nederland helpt de Angst Dwang en Fobie stichting mensen met angstproblemen op weg. Groot voordeel is dat zij uit ervaring weten wat het is om met een angststoornis te leven. Ze luisteren, geven betrouwbare informatie en helpen je professionele hulp te vinden. Ook krijg je tips hoe je je probleem kunt aankaarten bij je omgeving. Want dat is vaak het begin van herstel. De stichting heeft een telefonisch spreekuur voor iedereen. Of je nu zelf last hebt van angstklachten of je ziet dat je partner of kind ermee worstelt.

Het advies van de ADF stichting is gratis

Want iedereen moet toegang hebben tot hulp en advies. Wil je meehelpen? Word dan Vriend.

Next article