Skip to main content
Home » De Hersenen » Wat je moet doen als een naaste somber is
Depressie

Wat je moet doen als een naaste somber is

Illustratie vrouw met verschillende
Illustratie vrouw met verschillende

Piekeren en stress horen bij het leven. Soms duiden ze op een depressie. Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting, werkzaam bij het Amsterdam UMC, vertelt wat je kunt doen als een naaste hiermee worstelt.

“Het leven is één grote multitask-oefening. Daarom is het niet meteen verontrustend als iemand in je omgeving stress heeft, vermoeid is, piekert en niet kan slapen. Het is een ander verhaal als dat langdurig zo is en de klachten iemands leven overnemen.

Als iemand niet meer goed voor de kinderen kan zorgen, zich vaak ziek meldt voor werk of studie of zich terugtrekt kan er meer aan de hand zijn. Een depressie bijvoorbeeld. Je kunt dan het gesprek aangaan om iemand te helpen.”

Wees geduldig 

“Kies daarvoor een rustig moment uit. Vraag hoe het gaat met deze persoon en wees geduldig. Gedurende het leven ontwikkelen we manieren om te reageren op lastige situaties, zogenaamde copingmechanismen. Vermijding kan er eentje zijn. Kom daarom eventueel later op het onderwerp terug.  

In het gesprek is het verder van belang om niet meteen met oplossingen te komen, maar vooral om de ander te steunen. Soms helpt het mensen met depressieve klachten om er tóch op uit te gaan, ondanks dat ze er vaak geen zin in hebben. 

Neem de ander daarom eens mee voor een wandeling. Ook kun je hem of haar vergezellen naar de huisarts, als er hulp moet worden gezocht. Door corona zitten we meer op elkaar, en ook dat geeft stress. Trek er daarom af en toe in je eentje op uit, maar: houd wel aandacht voor elkaar.” 

Next article