Skip to main content
Home » De Huid » Ik heb dankzij eczeem een grote veerkracht ontwikkeld
Huid

Ik heb dankzij eczeem een grote veerkracht ontwikkeld

Eczeem op handen
Eczeem op handen

De moeder van Willem herkende op zijn babyhuid een klein plekje huiduitslag. Zij vermoedde meteen dat het eczeem was en ging naar de huisarts.

Huidheld Willem

Willem

Huidheld

Foto: Madeleine Sars

Eenmaal doorverwezen bevestigde een dermatoloog haar vermoeden. “Mijn moeder had zelf als kind eczeem gehad, maar was er ‘overheen gegroeid’. Wel heeft zij haar hele leven astma gehad”, begint Willem zijn verhaal. Eczeem en astma zijn verwanten. Beiden zijn het resultaat van een afweersysteem dat een overreactie geeft.

Leven met plezier dankzij acceptatie

“Pijn en jeuk, ze horen bij mijn leven. Ik kan me geen leven voorstellen zonder. Een goede periode is een verademing, maar het is gewoon wachten tot het terugkomt.” Met zijn 71 jaar persoonlijke ervaring en zijn kennis als psycholoog, beseft Willem goed hoe het hem toch lukt om met zo veel plezier te leven: “Je ziet vaak dat mensen vechten tegen hun eczeem, maar je moet het een plekje kunnen geven. Acceptatie van wat er is. Maar zelfs dan moet je iedere keer de schaamte overwinnen. De andere kant van de medaille is dat ik daardoor een grote veerkracht heb ontwikkeld.”

Je hébt een huidaandoening, je bént het niet

Ook in het dagelijks leven speelt de huidaandoening van Willem een hoofdrol. “Gène is een grote remmende factor in sociaal contact. Wanneer er plekken op je huid zitten met blaasjes of korstjes, dan wil je dat liever niet uitleggen. Gelukkig deed ik het toch en vond ik een vrouw die meer zag dan alleen mijn slechte huid. En dat is precies wat ik lotgenoten aanraad om ook zelf te realiseren: je bent meer dan je huid. Je hébt een huidaandoening, je bént het niet.”

Huidhelden

Lees verder over Willem op huidhelden.nl. Met de Huidhelden campagne geeft het Huidfonds mensen met een huidaandoening een platform om zo hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen en hen een gezicht te geven.

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfond zich met Huidhelden zoals Willem en Deirdre inzet om acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via huidfonds.nl/doneren.

Next article