Home » De Huid » Mark’s melanoom begon met een knobbeltje achter zijn oor
Melanoom

Mark’s melanoom begon met een knobbeltje achter zijn oor

Foto: Femke Oepts

In 2017 ontdekte Mark Rood (45) een knobbeltje achter zijn oor. Onderzoek toonde aan dat het ging om melanoom. In 2018 bleek de tumor uitgezaaid. De diagnose: Melanoom stadium III. 

Heb je een idee hoe de tumor is ontstaan?  

“Toen ik scholier was, werkte ik vaak in de landbouw. In die tijd ben ik een paar keer goed verbrand. Mogelijk heeft het daarmee te maken, maar dat is nooit bevestigd.” 

Wat is er gebeurd nadat je dat knobbeltje ontdekte? 

“Toen het ook begon te jeuken, ben ik naar de huisarts gegaan. Die stuurde me door naar de dermatoloog. Binnen een week lag ik op de operatietafel om het plekje weg te laten snijden. Toen dat kwaadaardig bleek, werd het weefsel eromheen weggehaald. Een jaar later had ik een uitzaaiing op de huid. Ik kreeg een CT-scan en daarbij werd ontdekt dat er ook tumorcellen in mijn lymfeklieren zaten. Dat was het moment dat de arts zei ‘stadium III’.”  

Welke behandelingen heb je vervolgens gehad? 

“Er volgde een operatie om de lymfeklieren te verwijderen. Ik heb toen ook bestralingen gehad. Vorig jaar voelde ik een knobbeltje aan de andere kant van mijn hals. Dat bleek ook een uitzaaiing te zijn. Dat knobbeltje is gelijk weggehaald. We zijn nu bezig met immuuntherapie.” 

Hoe zag jouw leven eruit voordat je de diagnose ‘melanoom stadium III’ kreeg? 

“Prima! Ik heb een lieve vrouw en twee kinderen en sportte veel. Samen met een compagnon heb ik een eigen bedrijf met vijftien medewerkers. Al met al een druk en leuk leven.” 

Is je leven na de diagnose erg veranderd? 

“De behandelingen kosten tijd en energie en er zijn lichamelijke ongemakken. Het is echter niet zo dat mijn leven stil staat, zoals je wel eens leest. Ik ben nog altijd gelukkig. Wel kijk ik uit naar het moment dat de behandelingen voorbij zijn. Ik wil mijn lijf terug en weer lekker kunnen sporten.” 

Ben je bang voor de toekomst? 

“Het idee dat het terug kan komen of dat er nieuwe uitzaaiingen ontstaan, spookt wel door mijn hoofd. Dat betekent niet dat ik mijn leven laat leiden door angst. Ik word iedere drie maanden onderzocht door mijn dermatoloog en krijg dan ook een CT-scan. Dat geeft mij voor nu een veilig gevoel.” 

Meer informatie

Ga naar www.stichtingmelanoom.nl voor meer informatie. 

Next article