Skip to main content
Home » De Huid » Vitiligo, een extra speciale look
Dermatologie

Vitiligo, een extra speciale look

Gideon Allen
Gideon Allen
Gideon Allen (fotocredit: Denzel Allen)

Twee procent van de Nederlandse bevolking heeft vitiligo, dat zijn ongeveer 240.000 mensen. Deze chronische vorm van pigmentverlies werd vooral bekend door fotomodel Winnie Harlow én popster Michael Jackson.

Bij vitiligo gaan pigmentcellen kapot en maken deze geen melanine (de natuurlijke kleurstof in de huid) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte huidvlekken op de huid. Het is én blijft een bijzonder verschijnsel, dat medici nog steeds voor raadsels stelt. Dat geldt ook voor Gideon Allen, die zowel door zijn uiterlijk als door zijn sterke en positieve uitstraling een bijzondere verschijning is: een 23-jarige fotomodel met vijf modellenbureaus als opdrachtgevers op zak.

Vitiligo schijnt erfelijk te zijn, is dat ook bij jou het geval?

“Nee, niemand in mijn familie heeft vitiligo. Voor artsen is het ook raadsel waarom mijn huid vanaf mijn 15e jaar ineens veranderde. Ikzelf had niet zoveel in de gaten. In de winter zag ik ineens een licht plekje bij mijn nagelriem, maar ik dacht dat het door de sneeuw en kou kwam”, vertelt Gideon lachend. “Pas later toen ik mijn knie verwondde viel het mij na verloop van tijd op dat mijn knie nog steeds lichtgekleurd was. Dat was het moment dat ik vervolgens in een onderzoeks- en behandeltraject belandde.”

Ruim een jaar later was Gideon het helemaal zat. “Ik maakte voor mezelf de balans op: de kleine kans op pigmentherstel versus de grotere kans op heftige huidaandoeningen door die behandelingen. Ik verzoende mezelf met mijn nieuwe look. Als tiener blijft dat natuurlijk een lastig proces, maar juist in die tijd werd fotomodel Winnie Harlow beroemd. En dat gaf mijn zelfvertrouwen wel een boost: een model met vitiligo!”

Gideon Allen
Gideon Allen (fotocredit: Denzel Allen)

Welke impact heeft de aandoening op je dagelijks leven?

“Ik had nooit de ambitie om fotomodel te worden, maar juist door mijn ‘bijzondere look’ val ik op. Dat levert mij goedbetaald modellenwerk, positieve nieuwsgierigheid en flauwe grappen op. Die laatste ken ik bijna allemaal, dus dat doet mij helemaal niks!”

Bestaat de kans dat je ooit al je pigment verliest?

“Ja, maar het aparte is ook dat er op sommige plekken weer pigment wordt gevormd. Verder moet ik opletten op nieuwe huidbeschadigingen zoals schaafwonden, want dat worden weer nieuwe blanke vlekken.”

Welke invloed heeft Vitiligo op jouw carrière?

“Vitiligo is voor mij ‘a blessing in disguise’, het biedt mij kansen en opent deuren voor mij. Op een of andere manier komt alles mij aanwaaien, maar ik besef ook best dat anderen gebukt kunnen gaan onder hun niet-alledaags uiterlijk. Gelukkig heb ik familie en vrienden die mij altijd gesteund hebben.”

Wat zou jij anderen willen leren over vitiligo?

“Vitiligo noem ik bewust ‘pigmentverlies’ in plaats van een huidaandoening. Dat klinkt in mijn oren als een negatieve afwijking, terwijl ik de look juist als iets speciaals zie.”

Next article