Skip to main content
Home » De Longen » Samen voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen
COPD

Samen voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen

Ademen. Het lijkt zo gewoon. Maar voor 1,2 miljoen Nederlanders is ademen helemaal niet vanzelfsprekend. Zij ontwikkelen in hun jeugd een chronische longziekte, krijgen op latere leeftijd longproblemen of hun longen ondervinden de gevolgen van corona. 

Feiten over ademhalingsproblemen:

1. Meer dan een half miljoen mensen hebben COPD of een minder voorkomende longziekte, waardoor hun longen onherstelbaar beschadigd zijn. Deze schade is progressief: het wordt in de loop van de tijd steeds erger.

2. Jaarlijks overlijden bijna 7.000 mensen in Nederland aan COPD. 

3. Elk jaar belanden 42.000 mensen stikbenauwd in het ziekenhuis.   

4. Het aantal mensen met beschadigde longen groeit naar verwachting naar ruim 800.000 in 2040.

5. Als we niks doen, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie longschade, door de ziekte COPD, in 2030 doodsoorzaak nummer 3.

6. Als je longen ernstig beschadigd zijn, wordt ademen moeilijker. Je wordt benauwd, soms zelfs letterlijk stikbenauwd. 

Mini-long: doorbraak voor mensen met beschadigde longen

Bijna 600.000 Nederlanders hebben onherstelbaar beschadigde longen.Onder leiding van prof. dr. Hans Clevers werkt een team van vooraanstaande wetenschappers en artsen aan de ontwikkeling van een mini-long. Op een mini-long kunnen onderzoekers snel en veilig nieuwe medicijnen testen tot ze precies weten welke het beste werken voor een specifieke patiënt. Daarnaast kan met de mini-long techniek in de toekomst gezond longweefsel worden gekweekt. Dat nieuwe weefsel kan ziek of versleten longweefsel vervangen. Kortom, de mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken. Een medische doorbraak waar veel mensen baat bij kunnen hebben.

Meer informatie

Longfonds zet alles op alles om genoeg geld bijeen te brengen om de mini-long mogelijk te maken. Dat doen we de komende weken samen met de VriendenLoterij. Longfonds is hét goede doel van hun grote landelijke actie: de VriendenLoterij Dansmarathon.

Ga voor meer informatie naar de website van het Longfonds.

Next article