Home » De Longen » Margot is een ‘Benauwde Nederlander’ en dat had ze liever anders gezien
Astma

Margot is een ‘Benauwde Nederlander’ en dat had ze liever anders gezien

Foto: Klaar Gauss

“Aan mij zie je niet onmiddellijk dat ik een BN’er ben. Eigenlijk wil ik ook niet chronisch opvallen, daar heb ik niet zo’n behoefte aan.”

Margot Stoker (73) is een BN’er. Een ’Benauwde Nederlander’. Ze heeft ernstige astma. Dat betekent vrijwel altijd benauwd zijn en nooit echt helemaal vrijuit kunnen ademen. En daardoor nooit voluit kunnen doen wat ze graag zou willen. Zelfs de hele simpele dingen niet.

BN’ers leven met een serieuze beperking. Er zijn ruim 636.000 mensen met astma in Nederland. En daar komen de komende 25 jaar nog eens tienduizenden mensen met astma bij. Astma is er in veel verschillende soorten en gradaties, van ‘milde’ astma tot ongecontroleerd en ernstig astma. Margot is uiteindelijk zelfs meerdere keren in het Nederlands Astmacentrum in het Zwitserse Davos opgenomen, omdat het in Nederland echt niet meer ging.

BN’ers krijgen lang niet altijd de aandacht en hulp die ze nodig hebben. Daarom behartigen wij, de astmaVereniging Nederland en Davos, niet alleen de belangen van Margot, maar van álle mensen met (ernstig) astma. En daar kunnen we uw hulp erg goed bij gebruiken.

Meer informatie

Laat ze niet stikken, help een BN’er en word nu lid van de astmaVereniging Nederland en Davos via www.nederland-davos.nl. AstmaVereniging Nederland en Davos behartigt de belangen van álle mensen met (ernstig) astma!

Next article